Společnost Gebrüder Weiss rostla v ČR o 4,6 %. Do inovací investovala 51 mil. eur a celosvětově rostla o 2 %

18 března 2020, 10:21

Společnost Gebrüder Weiss v roce 2019 nadále posilovala svoji pozici na trhu v Evropě, USA a Asii. Díky meziročnímu 2procentnímu růstu činily čisté tržby firmy v minulém hospodářském roce dle předběžných výsledků 1,7 miliard eur. V České republice tvořil obrat s více než 1,5 milionem přepravených zásilek 74,5 milionů eur. Logistická a přepravní firma zároveň mohutně investovala do vlastní logistické infrastruktury, vybavení i digitalizace procesů, a to až 51 milionů eur.

Společnost Gebrüder Weiss

„Rok 2019 byl dobrým rokem. I přes některé obtíže jsme ve všech oblastech naší činnosti zaznamenali pozitivní vývoj. Úspěšně jsme implementovali nové technologie, které zefektivnily procesy a přinesly také vyšší užitek našim zákazníkům. Obzvlášť nás těší zájem o službu Home Delivery, ve které jsme rostli dvouciferným tempem,“ shrnuje Wolfram Senger-Weiss, předseda představenstva společnosti Gebrüder Weiss. Podíl vlastního kapitálu se společnosti podařilo navýšit na 60 %, což ještě posiluje vysokou finanční stabilitu firmy.

V divizi pozemní přepravy a logistiky se konsolidovaný obrat meziročně zvýšil o 2,1 % na 1,15 miliard eur (2018: 1,12 miliard eur). Důležitým hnacím motorem byla zvýšená poptávka u služby Home Delivery, jejímž prostřednictvím doručila společnost v Rakousku a východní Evropě koncovým zákazníkům cca 1,1 milionů kusů bílého zboží, nábytku a televizorů. Jen v Rakousku v rámci služby společnost doručila 385.000 zásilek a potvrdila tak vedoucí pozici na tamějším trhu. Službě Home Delivery se výrazně dařilo i v České republice.

Logistika jako rozhodující konkurenční faktor

Společnost Gebrüder Weiss v minulém roce výrazněji investovala do inovací, tvořily až 51 milionů eur.

„V konkurenčním prostředí vnímají naši zákazníci logistiku stále více jako rozhodující faktor. Proto společně se zákazníky poskytované služby průběžně analyzujeme, optimalizujeme a vyvíjíme adekvátní řešení,“ říká Wolfram Senger-Weiss.

Součástí toho jsou i neustálé inovace v oblasti softwaru jako je například sledování zásilek v reálném čase, digitální měření přepravovaného nákladu, využití umělé inteligence při plánování přepravy nebo práce s údaji o předběžném času příjezdu (ETA).

Nové technologie byly instalovány také v ČR.

„V České republice jsme v uplynulém roce na pobočkách v Jenči a Syrovicích zavedli například systém Cargometer, který nám pomáhá získat přesné informace o rozměrech a hmotnostech zásilek a maximalizovat tak využití nákladového prostoru v přepravních vozech. Implementovali jsme systém oWMS, který je novou generací v systému řízení skladových operací. V neposlední době jsme vyvíjeli také nový zákaznický portál. Zákazník v něm najde souhrnný přehled o zásilkách, objednávkách, a to včetně komunikace se zákazníkem,“ uvádí Kodada.

Udržitelná logistická řešení v centru pozornosti

Inovace se v Gebrüder Weiss odehrávají i na poli udržitelných technologií. Společnost se snaží jít v oblasti alternativních technologií neustále dopředu, a to jak v případě dopravních řešení, tak infrastruktury. Vídeňská pobočka firmy například využívá solární zařízení velké 21.500 metrů čtverečních a od počátku roku 2019 vyrábí cca 2,4 milionů kilowatthodin elektrické energie za rok.

Společně s dalšími fotovoltaickými zařízeními na pěti jiných pobočkách vyrobí Gebrüder Weiss ročně přes tři miliony kilowatthodin elektřiny pouze ze sluneční energie. Na pobočkách v Rakousku, Německu a Srbsku byl také rozšířen vozový park o další vozy na plyn. Ve Vídni navíc jezdí od konce roku 2018 nákladní automobil s plně elektrickým pohonem. Tento rok je pak ve Švýcarsku v plánu testovací provoz nákladního automobilu na vodík.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!