Společnost Solaris předvádí na veletrhu Busworld tři novinky

18 října 2019, 12:46

Solaris rozvíjí své portfolio alternativních vozidel již více než deset let a stal se jedním z předních hráčů na evropském trhu elektromobility. Na letošním ročníku výstavy Busworld v Bruselu ve dnech 18. – 23. října 2019 představuje tři nová vozidla. Všechny jsou vybaveny pohonnými jednotkami s nulovými emisemi.

Solaris Urbino 18 Electric

Solaris Urbino 18 Electric

V dnešní době je již kloubový design autobusu Urbino 18 známý – již bylo prodáno 200 modelů. Autobus přivezený na Busworld byl však jedinečně vybaven.

Absolutní novinkou jsou baterie nové generace Solaris High Energy +, které výrobce v Bruselu ukazuje poprvé. Baterie vynikají díky své vysoké hustotě energie, takže bude autobus schopen snadno schopen ujet 200 km na jedno nabití, bez ohledu na silniční a povětrnostní podmínky.

Solaris Urbino 18 je také vybaven vyspělými asistenčními systémy pro řidiče (ADAS), které výrazně zvyšují komfort cestování a především bezpečnost. Kromě toho bude elektrický Solaris vybaven systémem spouštějícím automatické brzdění, tj. CMS (Collision Mitigation System).

Aby se co nejvíce snížila spotřeba energie, autobus je vybaven klimatizací s tepelným čerpadlem, které využívá teplo z vnějšku k vytvoření odpovídající teploty uvnitř vozidla.

Solaris Urbino 12 hydrogen

Solaris Urbino 12 hydrogen

Zde se vodík mění na elektrickou energii, která se pak přímo přivádí do hnací soustavy vozidla. Vodíková technologie použitá pro výrobu energie umožní autobusům jet ještě delší vzdálenosti zcela bez emisí.

Urbino 12 hydrogen je vybaven špičkovým palivovým článkem, který působí jako miniaturní vodíková elektrárna na palubě vozidla. Díky použití pokročilé technologie bude autobus schopen ujet až 350 km na jednu náplň. Ve vodíkovém palivovém článku je elektrická energie generována procesem zvaným reverzní elektrolýza a poté předávána přímo do hnací soustavy. Jedinými produkty chemické reakce vyskytující se v palivovém článku jsou teplo a pára. V důsledku toho vozidlo nevytváří žádné škodlivé látky.

Novinkou portfolia Solarisu bude také malá trakční baterie Solaris High Power, která má podporovat palivový článek, kdykoli je zvýšená spotřeba energie.

Solaris Trollino 24

Solaris Trollino 24

Poprvé představený na veletrhu Busworld 2019 je dvoukloubový Trollino 24, dosud nejlepší autobus z rodiny Solaris. Trollino 24 je technicky vyspělý model. Hnací ústrojí se skládá ze dvou trakčních motorů o výkonu 160 kW, které pohánějí dvě hnací nápravy. Během jízdy se v sběrnici nabíjí sady 58 kWh baterií, které shromažďují proud z trolejového vedení pomocí bipolárního sběrače, který se tradičně používá v trolejbusech.

Solaris Trollino 24 představený na letošním Busworld 2019 byl připraven v souladu s designovým balíčkem MetroStyle. Unikátní design byl vyvinut pro výjimečné vozidlo s dvojitým kloubem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!