Nokian Tyres Intuitu – digitální monitorovací systém pneumatik pro jejich lepší využití

12 září 2019, 12:00

Nokian Tyres, průkopník v oblasti speciálních pneumatik, učinil první krok k digitálnímu managementu pneumatik řízenému v reálném čase. Nokian Tyres Intuitu kombinuje inteligentní pneumatiky vybavené senzorem s mobilní aplikací, která zaznamenává data z pneumatik a udržuje tak uživatele informovaného o životně důležitých údajích tlaku huštění a teploty pneumatik.

„Naším cílem bylo vytvořit systém Plug & play,“ říká Toni Silfverberg, vedoucí prodeje a marketingu ve společnosti Nokian Tyres. „Prostě si jednoduše koupíte pneumatiky, nainstalujete si aplikaci a můžete jet.“

Nokian Tyres Intuitu

Systém bude k dispozici nejprve u pneumatik pro zemědělské a logistické stroje, ale Nokian Tyres plánuje digitalizaci rozšířit na celou komerční řadu pneumatik.

Bezdrátová komunikace

Internet věcí (IoT), známý také jako průmyslový internet, již způsobil revoluci v mnoha průmyslových odvětvích, jako jsou montážní práce a dálkové odečty měřicích přístrojů. Podstatou IoT jsou malé, nezávislé senzory, které spotřebují malé množství energie a mohou se zapojit do sítě, zaslat identifikaci a snímat data, která lze zaznamenat.

Nokian Tyres Intuitu je založený na IoT senzorech umístěných v pneumatikách. První verze senzorů bude vysílat údaje o tlaku huštění a teplotě pneumatik, které budou přenášeny do aplikace na mobilním zařízení a na cloudové datové úložiště. Systém nevyžaduje žádné úpravy na vozidle – pouze pneumatiky se senzory a mobilní zařízení.

Nokian Tyres Intuitu

Ve světě profesního užívání pneumatik existuje mnoho aspektů, pro které je výhodné využívat data v reálném čase, například na obchodní úrovni poskytuje Nokian Tyres Intuitu data pro podporu rozhodování a sledování efektivity celého vozového parku.

Nokian Tyres Intuitu bude představen na veletrhu Agritechnica v listopadu 2019 a produkt bude komerčně dostupný v roce 2020.

„První komerční pneumatiky se senzory Nokian Tyres Intuitu budou pro užití v zemědělství,“ odhaluje Toni Silfverberg. „První zamýšlenou skupinou uživatelů tedy budou pravděpodobně malé a středně velké zemědělské podniky a smluvní zemědělci.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!