Pro firmu Scania pracují „mladí profesionálové“

19 července 2019, 9:29

Absolventi stipendijního programu „Mladí profesionálové Scania“ mají možnost pracovat v servisech švédského výrobce nákladních vozidel a autobusů. Scania si tak v rámci tříletého učebního oboru zakončeného výučním listem vychovává své vlastní zaměstnance.

Projekt Mladí profesionálové od firmy Scania

Scania byla v České republice první, která v segmentu nákladních vozidel a autobusů stipendijní program zavedla. Ve spolupráci s ISŠA v Brně připravila pro absolventy základních škol učební obor „Mechanik nákladních vozidel a autobusů Scania“. Kromě stipendia, příspěvku na ubytování, dopravu a stravování, poskytuje švédská značka i svůj tým vyškolených pracovníků, kteří pak vzdělávají žáky také na praxích v servisech Scania.

„Chceme si doslova vychovat své vlastní mechaniky a kvalitně je připravit pro jejich budoucí povolání v našich servisech,“ říká vedoucí stipendijního programu Radek Kindl.

Ředitel ISŠA v Brně Milan Chylík pak dodává: „Největší radost mám z toho, že se řada absolventů rozhodne po dvouleté praxi u společnosti Scania zůstat, protože za tímto stipendijním programem je opravdu spousta práce. Jsme také pyšní, že nám absolventi svými výsledky dělají velkou radost.“

Žáci mají možnost absolvovat praxi v servisu, který je nejblíž jeho bydlišti. Od druhého ročníku jsou tak týden ve škole a týden doma.

„Rozhodnutí přejít na stipendijní program „Mladí profesionálové Scania“ vůbec nelituji. Nejlepší na něm je podle mne právě praxe. Dostanete se totiž do servisu, ve kterém se nejen naučíte řadu věcí, ale hlavně si už přímo v něm připravujete půdu pro své možné budoucí zaměstnání,“ říká jeden z úspěšných absolventů Tomáš Eichler.

Výhody dvouleté praxe jsou nejen na straně budoucích mechaniků, ale také jejich vedoucích.

„Není nic lepšího, než když kluci chodí na praxi přímo k nám. Celý náš tým je tak může lépe poznat, pomoci jim s přípravou na budoucí povolání a následně máme i usnadněnou práci při rozhodování o případné nabídce pracovní smlouvy, protože vidíme, jaký má kdo k práci přístup a jaký má potenciál,“ říká vedoucí servisu Scania v Brně Zdeněk Vach.

Pro nadcházející školní rok se do stipendijního programu „Mladí profesionálové Scania“ přihlásilo 36 žáků. Po úspěchu v České republice spustila Scania stejný program také na Slovensku a v Maďarsku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!