Premiéra nákladního auta na metanol

10 května 2019, 10:29

M100 je tahač značky Yuan Cheng, patřící čínskému koncernu Geely. Jeho pohon obstarává motor spalující alkohol. Výrobce před několika dny oznámil spuštění sériové výroby tohoto modelu.

Yuan Cheng M100 bude prvním vozem na světě poháněným tímto typem paliva. Pro Čínu se jedná o velmi důležitou technologii, protože by měla pomoct v energetické diverzifikaci země a ve snížení její závislosti na dodávkách ropy z jiných částí světa. Geely vyvíjí pohonný systém na methylalkohol již 15 let. Podle výrobce je toto řešení šetrnější k životnímu prostředí než motorová nafta, protože zdroje methanolu jsou rozmanitější. Lze jej získat z uhlí, zemního plynu nebo dokonce oxidu uhličitého.

Motor tahače Yuan Cheng M100 by měl vydržet více než milion kilometrů. Využívá většinu stejných dílů jako standardní vznětové motory. Má kapacitu 12,54L a maximální výkon 460 koní. Spotřeba motoru by měla být ve srovnání s naftou nižší o cca 18 %.

Z pohledu Evropy je nové vozidlo značky Geely spíše kuriozitou, protože na silnice našeho kontinentu pravděpodobně nedorazí . Stojí však za zmínku, že i v jiných částech světa hledají v dopravě alternativy pro benzín nebo naftu. Elektrický pohon by mohl být jen jednou z dostupných cest, kam může světová doprava mířit. Zajímavostí je, že čínský koncern Geely má malé podíly ve dvou evropských koncernech vyrábějících nákladní automobily – Volvo Trucks a Daimler.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!