Převzetí firmy WABCO koncernem ZF potvrzeno

3 dubna 2019, 15:21

Skupina ZF Friedrichshafen AG uzavřela konečnou kupní smlouvu o převzetí společnosti WABCO. Hodnota transakce se odhaduje na 7 miliard USD.

Skupina ZF se připravuje na nástup éry autonomních nákladních automobilů, a proto chce aktualizovat své pole působnosti. Akvizice firmy WABCO, globálního lídra ve výrobě asistenčních systémů používaných v nákladních automobilech a přívěsech, je krokem tímto směrem.

ZF kupuje Wabco

Plánovaná akvizice byla schválena řídící a dozorčí radou ZF, jakož i vedením firmy WABCO. Společnosti ZF a WABCO se stanou globálním poskytovatelem integrovaných systémů mobility pro užitková vozidla. Tržby z prodeje obou společností se odhadují na přibližně 40 miliard EUR. Společnost WABCO je kótována na newyorské burze cenných papírů a v roce 2018 generovala tržby ve výši 3,3 mld. EUR. Zaměstnává přibližně 16.000 zaměstnanců ve 40 zemích.

Wolf-Henning Scheider, generální ředitel ZF, řekl:

– Věříme, že se společností WABCO se ZF může stát předním světovým poskytovatelem integrovaných systémů užitkových vozidel, čímž vytvoří dlouhodobou hodnotu a bezpečí pro své zákazníky, zaměstnance a vlastníky. Pro ZF znamená akvizice specialisty a lídra v oblasti brzdových systémů užitkových vozidel zisk stabilního a rostoucího segmentu podnikání a umožňuje naší stávající divizi komerčních vozidel rozšiřovat znalosti v oblasti řízení vozidel. To vytvoří základ k tomu, aby ZF mohlo nabídnout svým klientům komplexní bezpečnostní a automatizovaná řešení pro mobilitu cestujících a zboží. Je to také v nejlepším zájmu našich vlastníků, Nadace Zeppelin a Nadace Dr. Jürgena a Irmgarda Ulderupa, protože transakce povede k trvalému posílení ZF.

Jacques Esculier, prezident a generální ředitel společnosti WABCO, dodal:

– Spojení sil se ZF vytvoří přední globální technologickou společnost, která bude dobře připravena využít budoucí poptávku po autonomních, efektivních a propojených užitkových vozidlech. Máme dlouhou historii úspěšné spolupráce, společně jsme vyvinuli inovativní technologie a obě společnosti sdílejí nekompromisní snahu o dokonalost, nadšení pro inovace a mimořádné zaměření na zákazníka.

ZF očekává, že automatizované jízdní funkce budou realizovány především v užitkových vozidlech a v oblastech s nízkou dopravní složitostí (např. v továrních prostorách, na letištích, v zemědělství). Očekává se, že sloučení obou společností urychlí vývoj nových technologií a podporu autonomních užitkových vozidel. Tím se sníží závislost ZF na průmyslu spojeném s osobními automobily.

DR. Konstantin Sauer, finanční ředitel ZF, řekl:

– Strategická akvizice společnosti WABCO přichází pro ZF v pravý čas. Po úspěšné integraci TRW skupina ZF výrazně snížila úroveň zadlužení. Ve skutečnosti jsme dosáhli vrcholu v našich cílech snižování dluhu. WABCO je zdravá a rostoucí společnost se silným profilem peněžních toků, díky které dokonale zapadá do skupiny ZF a podporuje realizaci naší strategie.

Transakce podléhá standardním regulačním schválením. ZF očekává dokončení tohoto procesu na počátku roku 2020.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!