Přehled hospodaření společnosti Scania za období leden – prosinec 2018

21 března 2019, 15:48

Henrik Henriksson, prezident a generální ředitel společnosti Scania, se vyjádřil k uplynulému roku 2018 a k hospodaření firmy.

Přehled hospodaření společnosti Scania za období leden - prosinec 2018

„Rok 2018 byl rokem pokračujícího růstu a rokem rekordů v mnoha oblastech. Rovněž jsme uskutečnili největší technický přechod v historii společnosti. Dodávky nákladních vozidel, autobusů a autokarů, ale také motorů dosáhly rekordních hodnot, stejně jako objem služeb.

Čisté tržby společnosti Scania činily 137,1 miliardy SEK, což představuje nárůst o 11 procent oproti předchozímu roku. Příjmy vzrostly na 13.832 mil SEK, což přineslo provozní marži ve výši 10,1 procenta. Vyšší objem vozidel a služeb přispěl pozitivně, stejně jako měnové efekty, zatímco vyšší výrobní náklady na výrobu dvou produktových řad a narušení v dodavatelském řetězci ovlivnily příjmy negativně.

S přeměnou výroby v Latinské Americe v průběhu prvního čtvrtletí 2019 dokončíme globální přechod k nové generaci nákladních vozidel Scania. Tato závěrečná fáze přechodu povede k určitým omezením, pokud jde o flexibilitu a kapacitu našeho globálního výrobního systému. Nákladová situace je stále vyšší než normální, obecně pro výrobky i výrobu související s novou generací nákladních vozidel. Byla proto zavedena opatření pro normalizaci úrovně nákladů.

S tím, jak naši zákazníci využívají stále větších flotil nákladních vozů a jak Scania neustále vylepšuje nabídku služeb, což vychází z dat od více než 360.000 připojených vozidlech, objemy těchto poskytovaných servisních služeb neustále rostou. Výnosy z poskytování služeb se v roce 2018 zvýšily o 12 procent na rekordní hodnotu 26,6 miliard SEK. Finanční služby vykázaly provozní příjem 1.440 mil SEK, dosud nejvyšší v historii.

Počet přijatých objednávek na nákladní automobily se snížil o 12 procent v roce 2018 ve srovnání s vysokou úrovní období předchozího roku. Poptávka v Evropě zůstává na dobré úrovni a zákazníci jsou velmi aktivní. V Latinské Americe pokračuje oživení v Brazílii. V Asii se přijaté objednávky v roce 2018 snížily v porovnání s předchozím rokem, a to kvůli Střednímu východu. Poptávka v Eurasii je i nadále silná, i když se počet přijatých objednávek v Rusku ke konci roku poněkud snížil.

Autobusy a autokary jsou také negativně ovlivněny nižším počtem nových objednávek na Středním východě, ale celkově přijaté objednávky odpovídají loňskému roku. V oblasti průmyslových motorů je poptávka silná ve všech segmentech. V roce 2018 byly přijaté objednávky pozitivně ovlivněny díky zvýšenému zájmu v Evropě.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!