Jak Scania hospodařila v období leden až září 2018

21 prosince 2018, 12:38

Společnost Scania zveřejnila výsledky svého hospodaření za období leden – září 2018. Provozní příjem činil 10.153 (9.080) mil. SEK, čisté tržby se zvýšily o 11 % na a peněžní tok činil -134 (3.002) mil. SEK v segmentu Vozidla a služby. 

Hospodaření Scania období leden až září 2018

Komentář Henrika Henrikssona, prezidenta a generálního ředitele

„Poptávka po nových nákladních vozidlech byla stále silná a trend ve službách je pozitivní. Čisté tržby společnosti Scania za prvních devět měsíců roku 2018 činily 98,7 miliardy SEK, což představuje nárůst o 11 % oproti předchozímu roku. Příjmy za prvních devět měsíců roku 2018 vzrostly na 10,153 mil SEK, což znamenalo provozní marži ve výši 10,3 %. Vyšší objem vozidel a služeb přispěl pozitivně, stejně jako měnové efekty, zatímco vyšší výrobní náklady na výrobu dvou produktových řad a narušení v dodavatelském řetězci ovlivnily příjmy negativně. Příjmy byly rovněž negativně ovlivněny méně příznivým tržním mixem. Narušení v dodavatelském řetězci souviselo s přechodem na novou řadu vozidel a bylo dále zhoršeno stávkou, ke které došlo u dodavatele komponentů. Kvůli této situaci došlo k dočasnému zastavení dodávky a prodeje motorů V8. V důsledku těchto narušení došlo k nárůstu zásob, což ve spojení s vysokou úrovní investic negativně ovlivnilo peněžní tok. V  příštích dvou čtvrtletích dokončíme úkol přeměny výroby na novou řadu nákladních vozidel ve výrobních závodech Scania na celém světě. Už zbývají pouze země Latinské Ameriky.

S tím, jak se blížíme ke konci svého dosud největšího technického přechodu, soustředíme se také na normalizaci úrovně našich nákladů, protože naše zisky plně neodrážejí současnou příznivou situaci na trhu.

Počet přijatých objednávek na nákladní automobily se snížil o 7 % během prvních devíti měsíců roku 2018 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Poptávka po nákladních automobilech v Evropě zůstává na dobré úrovni. V Latinské Americe se v trendu poptávky odráží pomalé oživení v Brazílii. V současné době existuje určitá nejistota v globálním obchodě. Na Blízkém východě poptávka drasticky klesla v Íránu a Turecku, což způsobilo zrušení objednávek a narušilo příjem nových objednávek. Celkový počet objednávek v regionu Asie také negativně ovlivnilo zpomalení v Číně. Poptávka v Eurasii se i nadále rozvíjí pozitivně, a to především díky Rusku, navzdory nejistotám. Poptávka po autobusech a autokarech je také negativně ovlivněna situací v Íránu, ale celkový počet objednávek odpovídá stejnému období v roce 2017. V oblasti podnikání Motory je poptávka ve všech segmentech na dobré úrovni, částečně kvůli předkupnímu efektu v Evropě. Výnosy z poskytování služeb dosáhly rekordní výše 19,6 miliardy SEK, což představuje nárůst o 12 %. Finanční služby vykázaly provozní příjem ve výši 1.059 milionů SEK a úvěrové ztráty zůstávaly na nízké úrovni.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!