První elektrické vozidlo DAF v reálném provozu

19 prosince 2018, 11:31

Společnost DAF Trucks dodala své první nákladní vozidlo s plně elektrickým pohonem nizozemskému řetězci supermarketů Jumbo. První vozidlo DAF CF Electric, které bude sloužit v reálném provozu, představuje významný milník pro společnosti DAF Trucks, VDL a Jumbo. 

První elektrické vozidlo DAF převzala společnost Jumbo

Předání prvního vozidla CF Electric s plně elektrickým pohonem zahajuje celou řadu dlouhodobých testování vozidel s plně elektrickým nebo hybridním pohonem v reálném provozu. Je výsledkem společného vývoje DAF a VDL.

Generální ředitel společnosti Jumbo Frits van Eerd převzal klíčky nového DAF CF Electric od prezidenta společnosti DAF Trucks Harryho Wolterse; přítomen byl také Willem van der Leegte, prezident a generální ředitel společnosti VDL Groep.

Další krok směrem k udržitelnému rozvoji

„Uvedení tohoto nového vozidla s elektrickým pohonem do provozu představuje další krok k našemu cíli dosažení trvalé udržitelnosti v přepravě pro naše vozidla,“ uvádí Frits van Eerd. „Díky povaze svého podnikání se nacházíme přímo v srdci komunity, a naším cílem je využívat elektrická vozidla k zásobování 45 % našich obchodů. Věříme, že do roku 2020 snížíme emise CO2 produkované vozidly společnosti Jumbo o 50 % oproti roku 2008.“

Model DAF CF Electric dokáže zajistit rozvážku zboží v okruhu přibližně 50 kilometrů, s místními nulovými emisemi škodlivin a hluku. Stanice pro nabíjení akumulátorů nákladního vozidla byla instalována v distribučním centru společnosti Jumbo ve Veghelu. Společnost V-Storage, což je společný podnik firem VDL Groep a Scholt Energy Control, spolupracuje s nizozemským výzkumným institutem TNO na vyhodnocení osazení nabíjecí stanice solárními panely.

Model DAF CF Electric

Jde o tahač konfigurace 4×2, vyvinutý pro silniční přepravu nákladů o celkové hmotnosti soupravy až 37 tun v městských oblastech, kde se standardně využívají přívěsy s jednou nebo dvěma nápravami. Vozidlo vychází z modelu DAF CF – oceněného „International Truck of the Year 2018“ – a s elektrickým pohonem využívajícím technologie E-Power od společnosti VDL. Základem poháněcí soustavy je elektromotor o výkonu 210 kW napájený lithiumiontovým akumulátorem s celkovou kapacitou 170 kWh. Model DAF CF Electric má dojezd přibližně 100 kilometrů, takže je vhodný pro velkoobjemovou městskou a příměstskou rozvážku nákladů. Akumulátor disponuje funkcí rychlého nabíjení, za 30 minut dosáhne stavu 80% kapacity akumulátorů. Do jejich úplného nabití stačí pouze 1,5 hodiny.

DAF CF Electric – Technické údaje

Hmotnost tahače                                              9 700 kg
Elektromotor                                                     210 kW
Točivý moment                                                  2 000 Nm
Kapacita akumulátoru                                       170 kWh
Dojezd plně nabitého vozidla                            100 km
Rychlé nabití akumulátoru                                 30 minut

Úplné nabití                                                       1,5 hodiny

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!