Tatrovky dominovaly přehlídce ke 100. výročí vzniku republiky

30 října 2018, 10:13

U příležitosti 100. výročí vzniku Československa se 28. října na pražské Evropské třídě konala slavnostní přehlídka ozbrojených a záchranářských složek České republiky. Nejpočetněji byla zastoupena technika na podvozcích TATRA, což dokazuje, jak významnou roli hraje v domácích ozbrojených silách i organizacích zajišťujících civilní bezpečnost.

Je symbolické, že během defilé oslavující sté výročí vzniku Československé republiky projelo před očima diváků na Evropské třídě několik desítek vozidel TATRA v nejrůznějších provedeních. Kopřivnická automobilka je jednou z nejstarších na světě a značka TATRA je úzce spjata s dějinami Československa, stala se jedním z jeho symbolů, který reprezentuje kvality českého strojírenského průmyslu a je jeho chloubou. Stejně tak jsou vozy TATRA těsně spojeny s historií československé a české armády i hasičského sboru, v jejich řadách tatrovky vždy sloužily a slouží ve velkých počtech.

Veřejnost v proudu moderní armádní, policejní i záchranářské techniky mohla spatřit samohybné houfnice DANA na tatrováckém podvozku, těžké vozy TATRA FORCE v provedeních nosič minometů PRAM s pancéřovanou kabinou, přepravník multifunkčních kontejnerů, pojízdná dílna nebo přepravní valník, dále střední nákladní vozy TATRA TACTIC ve standardní podobě nebo s pancéřovanou kabinou a také řadu dobře známých automobilů TATRA T 815 v rozličných variantách, jako například nosiče pontonové mostní soupravy, dělostřeleckého radaru Arthur, multifunkčních kontejnerů, tahače těžké techniky, nakladače a dozery, cisterny i vozy protichemické a radiační ochrany nebo zdravotnické služby.

V záchranářských a policejních barvách byly k vidění vozy pyrotechnické služby, dále cisternové stříkačky, sklápěče a nakladače na podvozcích TATRA FORCE a TATRA TERRNO1. Veřejnou premiéru si během defilé odbyly nejnovější hasičské speciály TATRA FORCE CZS 40 s pancéřovanými kabinami, které si hasiči převzali do užívání teprve před pár týdny a které jsou určeny pro zásahy ve vysoce rizikových prostředích.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!