LKQ si brousí zuby na dalšího distributora

2 července 2018, 14:54

LKQ Corporation, jeden z největších světových distributorů náhradních dílů, má pravděpodobně zájem o získání skupiny Nordic Forum, kterou vlastní společnost HELLA.

Informace o vážném zájmu LKQ o převzetí skupiny Nordic Forum se objevují již nějakou dobu. Na konci května se tato informace objevila i na italském portále notiziariomotoristico.com. Společně s kolegy našeho sesterského portálu MotoFocus.pl jsme se snažili tyto informace ověřit jak ve společnosti HELLA, tak na centrále LKQ Corporation. Obě společnosti ponechaly dotaz bez komentáře.

Je vcelku pochopitelné, že pokud by taková vážná transakce měla proběhnout, žádná z dotčených stran nevydá oficiální prohlášení před finalizací rozhovorů. Můžeme se však zamyslet nad tím, jaké důsledky pro evropský aftermarket by mělo toto spojení.

LKQ Corporation je automobilový obr ze zámoří, který mohutně posiluje svou pozici na evropském trhu. Počátkem expanze americké společnosti byl nákup největší britské distribuční společnosti Euro Car Parts v roce 2011. Dalším důležitým krokem k posílení evropských pozic bylo nabytí společnosti Rhiag, pod kterou u nás působili dva největší distributoři – Auto Kelly a ELIT. Společnost LKQ dále získala část akcií skandinávského distributora Mekonomen, který působí v severní Evropě. Poslední akvizicí bylo získání německého Stahlgruberu, jehož převzetí musí ještě schválit úřady. Tato transakce se také přímo týká našeho trhu, kde působí firmy STAHLGRUBER CZ s.r.o. a APM Automotive s.r.o..

Nákup skupiny Nordic Forum by v praxi znamenalo posílení pozic ve třech zemích: Norsku (společnost Nordic Hellanor), Dánsku (distributor FTZ) a Polsku, kde působí Inter-Team.

Je zajímavé, že stávající evropské transakce LKQ se týkaly společností patřících do nákupní skupiny ATR. Nordic Forum ovšem patří do skupiny NEXUS. Lidé z branže si kladou otázku, zda by možná transakce pro Nordic Forum znamenala opuštění skupiny NEXUS nebo by LKQ Corporation našla jiné řešení tohoto problému.

Nezapomeňme na to, že pokud se neobjeví oficiální informace potvrzující transakci, je jakákoliv diskuse na toto téma čistě spekulativní. Nezbývá nám tedy, než si počkat na příští vývoj událostí.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!