Silniční balíček se zvrhl v boj mezi východem a západem EU

19 června 2018, 10:54

Poslanci EP  dne 14.6. ve Štrasburku smetli ze stolu kompromisní dohodu o pravidlech pro vysílání řidičů, včetně přespávání řidičů v kabinách vozidel či přístupu dopravců na evropský trh, kterou minulý týden schválil Výbor pro dopravu a cestovní ruch (TRAN).

Silniční balíček se zvrhl v boj mezi východem a západem EUTen po dlouhých sporech a vyjednáváních rozhodl o tom, že se na řidiče mezinárodní silniční dopravy a tranzitu nebudou vztahovat obecná pravidla pro vysílání.

Protekcionismus některých zemí teď vystoupil na povrch v plné míře. Bojkotují to, na čem jsme se už dříve dohodli“, okomentovala hlasování europoslankyně Martina Dlabajová (ALDE), která vede vyjednávání o sociální části balíčku mobility za frakci Liberálů a demokratů ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL).

Na řidiče kamionů se měla původně vztahovat přísnější pravidla pro vysílání. Změnu požadovaly především země jako Francie, Belgie či Německo, které se rozhodly bránit před levnější konkurencí ze střední i východní Evropy. Dosažený kompromis ve speciální úpravě pro sektor silniční dopravy z minulého týdne, který zároveň odráží zájmy České republiky, proto Dlabajová označila za úspěch.

Výsledek minulého týdne je vyváženým kompromisem, aplikovatelným v praxi, který mohl konečně zajistit jak sociální ochranu a slušné podmínky řidičům, tak i zachovat konkurenci na vnitřním trhu a podpořit jeho fungování. Nyní se bohužel opět vydáváme cestou omezování a podkopávání svobod na jednotném trhu,“ dodala.

Poslanci Evropského parlamentu během hlasování totiž udělili výsledku TRAN červenou a zabránili tomu, aby zprávy sociální části balíčku poputovaly rovnou do třístranného vyjednávání mezi Parlamentem, Komisí a Radou. Zprávy tak budou muset ještě jednou projít hlasováním celého pléna.

Že se o silniční balíček povedou ještě dlouhé spory, dokládá také průběh vyjednávání na úrovni Rady EU, která se sešla ke konci minulého týdne. Práva českých dopravců přijel na zasedání ministrů dopravy hájit český ministr dopravy Dan Ťok.

O dialog západoevropské státy ale očividně nemají zájem a permanentně blokují veškeré snahy zemí východní a střední Evropy, které už za dobu vyjednávání nabídly řadu ústupků.

Související články

Ťok hájil v Lucemburku práva českých dopravců. Shodu zatím ministři nenašli
Ťok hájil v Lucemburku práva českých dopravců. Shodu zatím ministři nenašli

Ministr dopravy Dan Ťok vystoupil na zasedání evropské rady v Lucemburku k návrhům takzvaného Balíčku mobility, který upravuje otázku vysílání řidičů, přespávání řidičů v kabinách vozidel či přístupu dopravců na evropský trh. Shodu mezi sebou členské státy nenašly a přijetí pozice Rady tak bylo odloženo.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!