Volvo Trucks deklaruje spotřebu paliva a množství emisí před zavedením nové legislativy

19 června 2018, 9:30

Společnost Volvo Trucks deklaruje spotřebu paliva a množství emisí CO2 již nyní, mnohem dříve, než u nových nákladních vozidel vyžaduje legislativa – tedy od 1. ledna 2019.

„Nevidíme důvod čekat, až nová legislativa nabude účinnosti, a chceme svým zákazníkům poskytnout možnost vycházet z deklarovaných hodnot již nyní. Uváděné hodnoty také usnadní zákazníkům využívajícím přepravní služby porovnat množství emisí CO2 produkovaných novými vozy u různých přepravců, a tedy se snáze rozhodovat o jejich výběru,“ uvádí Lars Mårtensson, ředitel pro záležitosti životního prostředí a inovace společnosti Volvo Trucks.

Od června 2018 si může každý zájemce o pořízení nového nákladního vozidla Volvo vyžádat u dealera předběžnou deklaraci spotřeby paliva a množství emisí CO2. Konečná verze deklarace je pak k vozidlu přiložena při dodání.

„Deklarace doplňují specifické informace a zkušenosti, jimiž disponují naše dealerství. Na základě potřeb konkrétního zákazníka připraví technici dealerství komplexní řešení od vozidel s optimalizovanou spotřebou paliva po dopravně-informační systémy a školení ekologické jízdy pro řidiče.“

Společnost Volvo Trucks sloučila pod názvem Fuel Advice všechny své služby, které mohou zákazníkům pomoci snížit na minimum spotřebu paliva i dopad na životní prostředí. Náleží sem odborné poradenství ohledně spotřeby paliva s průběžným vyhodnocováním a sledováním stylu jízdy, analytické nástroje umožňující nacházet a realizovat příležitosti k dlouhodobým úsporám i nejnovější výzkum nejrůznějších opatření k úspoře paliva.

Fakta

Od 1. ledna 2019 bude povinnost u nových nákladních vozidel deklarovat spotřebu paliva a množství emisí CO2. Jedná se o jedno z opatření, která EU přijímá za účelem omezování podílu těžké nákladní silniční dopravy na klimatických změnách. Nová legislativa řešící sledování a informování o spotřebě paliva a množství emisí CO2 bude zavedena v roce 2020. Limity na množství CO2 pak budou zavedeny v roce 2025.

Pro typického evropského přepravce představují náklady na palivo přibližně třetinu jeho celkových nákladů.

Společnost Volvo Trucks snížila od počátku 90. let spotřebu nově vyráběných nákladních vozidel o celou jednu pětinu. Tento údaj vychází z porovnání vozidel Volvo F12 z roku 1991 a Volvo FH13 z roku 2016.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!