Kolik si účtují autoservisy v Polsku?

31 května 2018, 16:19

Na našem sesterském webu motofocus.pl proběhl zajímavý průzkum na téma nacenění opravy auta. Pro představu, jak to chodí u našich severních sousedů, jsme vybrali pár výsledků tohoto průzkumu.

Kdo hlasoval?

Průzkumu se zúčastnilo 550 čtenářů polského motofocusu. Nejvíce, téměř 63,5 % respondentů uvedlo, že provozují své podnikání ve městech do 100.000 obyvatel. 21 % odpovědí pocházelo z měst, které mají 100 až 500 tisíc obyvatel a ze sídel s více než 500.000 obyvatel bylo 15,5 % respondentů. Průzkum mimo jiné zjišťoval, kolik si servisy účtují za 1 hodinu práce, kolik vydělávají na dílech nebo jak naceňují opravu.

1. Kolik stojí hodina práce ve Vašem servise?

Cena hodiny práce v polském autoservisu

Z grafu vidíme, že nejvíce servisů si účtuje za hodinu práce 51-75 zlotých, což je zhruba mezi 300 až 450 korunami. Zajímavé je, že téměř polovina respondentů si účtuje méně než 75 zlotých, resp. 450 Kč a pouze méně než 1/4 odpovědí udává částku vyšší než 100 zlotých (600 Kč).

Z výsledků průzkumu také vychází, že servis ve větším městě si účtuje vyšší sazbu. Ve městech do 100.000 obyvatel více než 20 % dotázaných uvedlo cenu menší než 50 zlotých, na rozdíl od největších měst, kde 40 % odpovědí bylo 76-100 zlotých.

2. Jak určujete cenu opravy?

Více než 1/3 respondentů uvedla, že určují cenu opravy takříkajíc „z hlavy“. Takže na dotaz klienta, kolik bude stát výměna spojky, neprovedou kalkulaci pomocí příslušného softwaru, ale hned odpoví, že to bude přesně tolik.

Nejvíce dotázaných osob odpovědělo, že cenu opravy určuje podle okolností. Jednou provedou kalkulaci, jednou cenu určí rovnou.

3. Jak velká část klientů chce znát cenu opravy, ještě před rozhodnutím nechat auto v servisu?

Chování klientů autoservisů

Téměř každý pátý z dotazovaných servisů deklaroval, že téměř v 90 % případů chtějí klienti vědět cenu opravy okamžitě. Tento trend je nejvíce viditelný v největších městech, kde řidiči nejdříve objedou několik servisů v okolí, a pak se rozhodnou, kde nechají své auto opravit.

4. Jak byste procentuálně ocenili podíl práce na výsledné ceně opravy?

Podíl práce na celkové opravě

Z výsledků ankety je patrné, že marže z namontovaných dílů tvoří značnou část zisku autoservisu. Téměř 20,5 % respondentů uvedlo, že podíl práce na celkové ceně opravy není ani 40 %. Ve většině případů osciluje tato hodnota okolo 50 %. Ve větších městech je však už vidět měnící se trend a hodnota práce zde začíná převažovat.

A jak je to ve vašich servisech? Je situace v České republice výrazně jiná? Zveme Vás k diskuzi na toto téma.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!