Dálniční gangy vykrádají nákladní vozy

2 května 2018, 13:52

Elektronika, automobilové díly nebo oblečení, to je nejčastější kořist dálničních gangů. Jejich působištěm jsou dálniční parkoviště, zejména ty neosvětlené. Mají hierarchii, přesný plán akce a odpovídající zbraně.

Odstavné parkoviště

Po noci strávené na parkovišti jsou na plachtách návěsů vidět půlkruhové otvory. Otvory vyřezané nožem slouží zlodějům pro zjištění obsahu přívěsu. Zloději se většinou zajímají o zboží, které lze snadno prodat, jako například elektronika, automobilové součástky, kosmetika, jízdní kola a další zboží. Gangy zlodějů již řádily na 220 dálničních parkovištích německého Saska. V celém Německu se ztráty odhadují na více než dvě miliardy eur.

Brutální gangy hlavně z Polska

Organizace a profesionalita zlodějů je na velmi vysoké úrovni. Vždycky pracují stejně. Nejdříve se na parkovišti objeví tzv. rozparovači – lidé, jejichž úkolem je ocenit zaparkovaný náklad. Proto ty otvory v plachtách, kvůli kontrole obsahu přívěsu.

Pokud je náklad pro zloděje zajímavý, rozparovači zavolají další tým, který přijede a pomáhá dostat kořist z návěsu. Spolu se zloději přijedou i strážci – ozbrojení lidé, kteří zajišťují nezákonnou vykládku. Pak to bývá pro řidiče obzvláště nebezpečné.

Německý portál Tag24 nedávno popsal případ polského šoféra, který musel být přepraven do nemocnice. Důvodem byla otrava plynem, který při loupežích slouží k uspání řidičů. Návěs oběti byl vykraden. Převážel drahé autodíly, zejména kompresory. Incident se stal na parkovišti v Mühlenbergu u dálnice A14 směrem na Magdeburg.

Situace již byla natolik neúnosná, že byl vytvořen speciální tým, složený z německých a polských policistů. Tento krok přinesl už první ovoce, když byl zadržen gang z Dolního Slezska.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!