Dachser poprvé dosáhl obratu přes 6 miliard eur

18 dubna 2018, 9:17

DACHSER v roce 2017 dosáhl rekordního obratu a poprvé překročil hranici 6 miliard euro. Hrubý obrat společnosti vzrostl o 7,2 % na 6,12 miliard euro a historické hodnoty dosáhly i další ukazatele.

DACHSER odbavil 81,7 milionů zásilek (nárůst o 2,1 procenta) o celkové váze 39,8 milionů tun (nárůst o 4,3 procenta). Na celém světě pak DACHSER v loňském roce vytvořil 1.648 nových pracovních míst.

„Důsledně jsme se drželi naší úspěšné exportní strategie v oblasti evropských pozemních přeprav a příznivý vítr v zádech jsme pocítili i díky oživení světového obchodu,“ shrnuje Bernhard Simon, CEO DACHSER SE, a dodává, „byly to zejména rostoucí sazby v oblasti leteckých a námořních přeprav, které k nárůstu obratu významně přispěly.“

 Na vlně růstu i v České republice

 DACHSER v České republice uzavřel loňský rok s 9% nárůstem obratu, který se vyšplhal na 2,6 miliardy korun. Společnost odbavila přes milion zásilek o tonáži téměř 557 tisíc tun. Největší podíl na růstu společnosti v roce 2017 mají zejména exportní zakázky sběrné služby a oblast kontraktní logistiky.

 Detailní pohled na rok 2017

Obchodní oblast Road Logistics, do které DACHSER zahrnuje přepravy a skladování průmyslového zboží (European Logistics) a potravin (Food Logistics), dosáhla v roce 2017 hrubého obratu ve výši 4,44 miliardy euro (nárůst o 3,1 %). Počet zásilek i tonáž narostly o 2,1 a 3,6 %. V divizi European Logistics (EL) se o růst v síti DACHSER postaralo důsledné zaměření na evropský exportní obchod.

V divizi Food Logistics bylo nadprůměrného růstu dosaženo v první řadě zakázkami z Německa a přispěly k němu i nové zakázky v oblasti mezinárodních přeprav. „Po pěti letech fungování sítě European Food Network můžeme bilancovat: Rozhodnutí pro silnou partnerskou síť pod naším systémovým vedením se ukázalo jako správná volba,“ říká Bernhard Simon.

V obchodní oblasti Air & Sea Logistics (ASL) se o zvýšení hrubého obratu o 15,7 % na 1,79 miliard euro postaralo významné oživení obchodu spolu s rostoucími sazbami, a to zejména u leteckých přeprav. Všechny tři regionální jednotky ASL k tomu přispěly dvouciferným růstem, největší nárůst obratu, a to přes 20 %, vykázal obchod v Asii. Počty zásilek se v této oblasti zvýšily o 6,7 %, přičemž nárůst TEU byl o 8,5 a tonáže o 23,3 %.

Investice do sítě i do lidských zdrojů = investice do budoucnosti

I přes příznivý vítr v zádech, který pokračoval také v prvním kvartále roku 2018, hovoří Bernhard Simon o faktorech, které by mohly omezit další růst – především nedostatek kapacit a řidičů. „Naše angažovanost v oblasti vzdělávání má proto nejvyšší prioritu,“ zdůrazňuje. V Německu dokončilo v roce 2017 vzdělávání  prostřednictvím společnosti Dachser Service und Ausbildungs GmbH 22 profesionálních řidičů nákladních vozidel a dalších 106 mladých lidí zahájilo studium na 35 německých pobočkách. „Chtěli bychom počet mladých lidí v tomto oboru každý rok navyšovat a náš koncept kvality přenést i do poboček v dalších zemích v Evropě,“ oznámil Bernhard Simon.

Investice do poboček své logistické sítě, do vozového parku, techniky a IT systémů DACHSER v roce 2017 navýšil o 5 %, a to na 136 milionů euro. „Zejména v oblasti logistiky potravin jsme v minulém roce významně rozšířili naše kapacity v Německu,“ popisuje Bernhard Simon. Pro rok 2018 DACHSER oznámil další investici ve výši 188 milionů euro, která tentokrát půjde do logistiky průmyslového zboží.

Brutto obrat společnosti Dachser

Brutto obrat společnosti Dachser

Netto obrat společnosti Dachser

Netto obrat společnosti Dachser

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!