Do Francie s ekologickou známkou

17 října 2017, 13:03

Paříž, Lyon, Lille, Grenoble a Štrasburk, v těchto francouzských městech je od letošního léta předepsána ekologická známka, francouzsky nazývaná „Crit’Air“.

Od letošního léta do francouzských měst s ekologickou známkou

Nařízení se týká všech silničních vozidel: dvou, tří a čtyřkolek, osobních vozidel, užitkových a nákladních vozů i autobusů.

Stejně jako v Německu je známka předepsána v určitých částech center měst, nikoliv však, pokud těmito městy nebo kolem nich projíždíte po dálnici. Do roku 2020 přibydou další města, která zavedou povinnou ekologickou známku: Avignon, Arras, Annemasse, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Champlan, Côte Basque-Adour, Dunkerque, Dijon, Epernay Faucigny, Glières, Le Havre, Montpellier, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Saint Maur-des-Fossés, Toulouse a Vallée de la Marne.

Známka platí pro všechna města. Je nutno ji objednat přes internet a doporučuje se objednat ji dva týdny před začátkem cesty. K objednání je zapotřebí kreditní karta. Existují také komerční prodejci, ale využít jejich služby se nedoporučuje, protože známka u nich stojí od 20 do 30 €.

Podstatně levněji vyjde, když si známku objednáte na oficiálních stránkách: www.certificat-air.gouv.fr. Ty jsou ve francouzštině, angličtině, španělštině, italštině a němčině. Naleznete tam také všechny další informace týkající se „Crit’Air“. Známka stojí 3,70 € plus 1 € zaslání v rámci EU, jinak o necelé 1 € více. Je nutno ji nalepit zevnitř na čelní sklo vpravo dolů.

Pokuta, která hrozí těm, kdo do nízkoemisní zóny vjedou bez známky, je na francouzské poměry celkem mírná – zhruba 70 € za osobní automobil, za nákladní vůz obvyklých 135 €. Ale pozor – řidičům, kteří vůz bez známky zaparkují v nízkoemisní zóně, navíc k pokutě hrozí, že jejich vůz bude odtažen. To samozřejmě může celou záležitost prodražit.

Jakékoliv odvádění pozornosti je zakázáno

Při této příležitosti bychom rádi upozornili na další pravidla, jejichž dodržování je již plošně kontrolováno. Jejich porušení je ve Francii postihováno citelnými pokutami.

Řidičům (osobních i nákladních vozidel) je zakázáno cokoliv, co odvádí jejich pozornost. Během jízdy nesmí například jíst nebo pít, jinak je to může přijít draho. Kouřit smí pouze tehdy, pokud to neodvádí jejich pozornost. Jakmile jsou ve vozidle děti, nesmí v něm nikdo kouřit. Telefonování je povoleno pouze s handsfree sadou. Telefonování s headsetem nebo sluchátkem v uchu je zakázáno, to platí také pro cyklisty.

Pokyny pro motocyklisty

Jedete-li do Francie na motorce, musíte mít certifikovaný, reflexní ochranný oděv a pevné rukavice. Pozor: nově zavedená povinnost mít rukavice platí také pro spolujezdce. Četníky na motorce v košili s krátkým rukávem, jak je známe ze starých francouzských filmů, již nepotkáte ani v ty nejteplejší letní dny.

Děti do 12 let musí mít při jízdě na kole přilbu a nezáleží na tom, jedou-li samy nebo se jen vezou.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!