Volné přepravní kapacity v Evropě nejsou

31 ledna 2018, 17:22

Nedostatek přepravní kapacity v Evropě je stále citelnější, a to se odráží také v dopravním barometru od TimoCom. Ve 4. čtvrtletí 2017 bylo v největší evropské dopravní platformě 71 nabídek přeprav proti pouhým 29 nabídkám volných vozů.

Dopraví barometr TimoCom za 4.čtvrtletí 2017

Pro celý rok 2017 vykazuje dopravní barometr TimoCom pro Evropu průměrný poměr přeprav a volných vozů 70:30. V září 2017 byla zaznamenána dosud nejvyšší hodnota 78 procent. To znamená, že pro stále rostoucí množství zboží, které je potřeba přepravit z bodu A do bodu B, je k dispozici stále méně volných vozů.

Ještě v minulém roce bylo vyhledávání na evropském dopravním trhu podle poměru přeprav a volných vozů výrazně vyrovnanější: S poměrem 53:47 ukazoval dopravní barometr TimoCom ve 4. čtvrtletí 2016 jen malý převis přeprav.

Jaké jsou příčiny tohoto vývoje?

Stále dobrá konjunktura. Německá ekonomika jede na plný plyn. Barometr konjunktury Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW Berlín) vykazuje pro 4. čtvrtletí 2017 hodnotu 109,4 bodů a tedy nadprůměrný nárůst hrubého domácího produktu. Důsledkem je výrazný nárůst objemu přepravovaného zboží.

Stále méně řidičů nákladních vozidel. Dle údajů Německého svazu spedice a logistiky (DSLV) chybí v Německu v současnosti minimálně 45.000 řidičů nákladních vozů. A přibývá jich málo, protože práce řidiče není příliš atraktivní. Spolková armáda, která byla největším zdrojem vyučených řidičů nákladních vozidel, odpadla, což má ještě řadu let ten citelný důsledek, že přepravních kapacit je nedostatek.

Nová týdenní doba odpočinku. Od poloviny uplynulého roku nesmí řidiči nákladních vozidel v Německu strávit týdenní dobu odpočinku ve vozidle, nýbrž na jiném místě s vhodným prostorem na spaní. To stojí cenný čas a snižuje tak dostupnost stávajících přepravních kapacit.

Gunnar Gburek (TimoCom Company Spokesman) ale vidí i pozitivní důsledek tohoto vývoje: „Jsou to dobré časy pro dopravce. Toto povolání tak znovu získá respekt a mzdy porostou. Řidič bude znovu vnímán jako to, čím je – neodmyslitelným partnerem v dodavatelském řetězci, který zajišťuje blahobyt a ekonomickou sílu naší země.“

„Již dnes si mohou nezávislé dopravní firmy hledat svoje zadavatele a zajistit si tak nejlukrativnější zakázky. Z toho vyplyne nový poměr sil na trhu: Dopravce se bude moci vymanit ze závislosti a samostatně nabízet své služby přímo na trhu nebo přes burzy nákladů,“ je přesvědčen Gburek. „Koneckonců by z toho mohlo profitovat celé odvětví: „Doprava bude zase atraktivnější.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!