TRW se zařazuje mezi značky skupiny ZF

4 listopadu 2016, 19:02

Společnost ZF Friedrichshafen si ukrojila další díl koláče na trhu dodavatelů dílů do automobilového průmyslu. Kromě tradičních značek Sachs, ZF, Boge a LMI (Lemförder) přichází do rodiny ZF i značka TRW.

Po fúzi dvou klíčových hráčů na trhu dodavatelů dílů do automobilového průmyslu, konkrétně společností ZF Friedrichshafen a TRW, tyto společnosti směle konkurují ostatním dodavatelům v oblasti prvovýbavy i trhu s náhradními díly. ZF je světovou jedničkou v oblasti hnacího ústrojí a technologie podvozku, jakož i aktivní a pasivní bezpečnostní techniky. Společnost ZF začlenila TRW Automotive po jejím získání do divize Active & Passive Safety Technology Division. V rámci aftermarketu bude od ledna příštího roku existovat jediný trh s náhradními díly pod hlavičkou ZF Services. Název TRW bude zachován jako značka a doplní produktové řady Sachs, Boge a Lemförder.

Sachs je léty prověřená značka
Spojky, posilovače, tlumiče nebo setrvačníky Sachs zná snad každý. Spojky a jejich jednotlivé komponenty pro osobní, užitková a nákladní vozidla, ale i pro traktory zakomponovávají v rámci prvovýbavy do svých vozidel přední automobilové koncerny. Výroba spojek Sachs se neomezuje jen na jednolamelové, ale zejména pro nákladní a vozidla a traktory jsou určeny vícelamelové spojky. Přítlačné kotouče dodává Sachs převážně s membránovou pružinou, ale například pro traktory jsou určeny speciální přítlačné kotouče s vinutými pružinami. Výrobu mechanických vypínacích ložisek postupně nahrazují hydraulická koncentrická vypínací ložiska. Do výrobního programu patří i speciální spojky se samonastavitelným přítlačným kotoučem (Sachs XTend), který zachovává konstantní přítlačnou vypínací sílu a polohu ložiska, a tím prodlužuje životnost spojky. Firma vyrábí ale i vysoce výkonné spojkové systémy pro „sportovně“ laděné řidiče, pro upravená vozidla, která však dost často jejich majitelé používají i v běžném provozu. Jde o řadu Sachs Performance se zesílenými přítlačnými kotouči, organickými a keramickými pevnými či odpruženými spojkovými lamelami. Tyto spojky mají vyšší životnost a dokonalejší tepelnou odolnost, proto je vyhledávají fanoušci tuningu a své místo mají i v motosportu.

Sachs však nejsou jen spojky, ale dobré jméno této značky reprezentují také tlumiče. Sachs je po několik desetiletí největším evropským a druhým největším světovým dodavatelem tlumičů do prvovýroby. K dispozici je hned několik výrobních řad, např. Super Turing, Advantage a Sport. Ale také tlumiče řízené podle zatížení vozidla – Nivomat, pneumaticky řízené – PDC, elektronikou řízené CDC pro vysoký komfort a bezpečnost. S odpružením souvisejí také silentbloky, kde je Sachs specialistou na hydraulické uložení motoru s proměnlivou charakteristikou a případně s elektronickou regulací.

Specialisté na zavěšení
Specialisty na oblast řízení a zavěšení jsou značky ZF a TRW. Ať jde o mechanické, hydraulické nebo kompletně elektrické řízení nebo o posilovače řízení. Sortiment tlumičů pérování značky TRW zahrnuje vzpěry McPherson, pružinové jednotky McPherson, teleskopické tlumiče pérování, tlumiče s pružinovým uložením, tlumiče pérování s kompenzací zatížení, tlumiče pro systémy řízení a rovněž mnoho dílů pro horní zavěšení, držáky horního uložení a ukotvení, horní držák uložení a ochranné sady (např. dorazy a kryty). Moderní design a technologie nabízené značkou TRW dávají záruku úrovně kvality pro prvovýbavu.  Značka LMI (Lemförder) je lídrem v oblasti klasických silentbloků, tzv molekulárního provedení čepů u nákladních vozidel, příčných ramen, kulových čepů, spojovacích tyčí řízení a řady konstrukcí zavěšení kol. Všechny tyto díly jsou mimořádně důležité pro bezpečnost jízdy.

Vývoj převodovek pokračuje
Jednou z vůdčích firem na trhu převodovek je značka ZF. Její mechanické a hlavně automatické převodovky jsou vyráběny již desítky let. Zajímavostí je např. nová konstrukce devítistupňové převodovky. V sortimentu jsou ale také komponenty převodovek, nápravy, rozvodovky, převodové oleje, filtry pro automatické převodovky a kolové reduktory.

Budoucností je automatizované řízení
Společnost před časem představila svým zákazníkům i médiím možnosti zcela nových systémů částečného automatického řízení vozidel. Tyto systémy pomáhají snižovat stres při jízdě na dálnici, zvyšují komfort pro řidiče při jízdě a také mohou snížit spotřebu paliva. Umožňují jízdu po dálnici při rychlostech 0 – 130 km/hod., aniž by se řidič dotkl volantu nebo jakéhokoli pedálu. Jediným okamžikem, kdy se musí zapojit do řízení, je změna jízdního pruhu např. při předjíždění, pak ale stačí pouze zapnout příslušný blinkr. Ostatní úkony zvládne vozidlo samo. Systém ale také sám rozpozná vozidlo jedoucí ve vedlejším pruhu a veškeré manévry provede pouze tehdy, když je vše zcela bezpečné.

Patent za patentem
Za více než 120 let aktivní činnosti si firma Sachs upevnila své postavení mezi nejlepšími dodavateli dílů do automobilového průmyslu. Je to nejen potvrzení kvality výrobků, ale i neustálého vývoje a výzkumu. Výsledkem je celá řada patentů a zajímavých konstrukčních řešení a to jak u značky Sachs (např. samonastavující se přítlačný kotouč – XTend, zařízení Dynastart, tlumič Nivomat, Shocktester), Lemförder (kulový čep nápravy, „molekulární“ uložení hlavy čepu), ale i ZF (konstrukce řízení a posilovačů). Podle některých patentů se dnes vyrábí mnoho komponentů i u jiných firem.

Na závodní dráze jako doma
ZF je velmi aktivní i v oblasti sportu, F1, Le Mans, Paris – Dakar, WRC, rally, F3 a další. ZF Friedrichshafen AG vstoupil do dlouhodobého technologického partnerství s Venturi Formula E Team, který se účastní závodů elektromobilů ve třídě FIA Formula E. Od počátku závodní sezony 2016/17 bude ZF podporovat tento tým v oblasti technologií a komponentů, simulací, testování a dalších technologických oblastí. Cílem tohoto partnerství je konstrukce a vývoj zcela nového hnacího agregátu zahrnujícího elektromotor, invertor a převodovku. Společnost ZF s Venturi Formula E team vyvíjí a navrhuje kompletní systém pohonu a zavěšení tak, aby vyhovoval předpisům pro kategorii FIA Formula E.

Tisková zpráva ZF Friedrichshafen

Související články

TRW PROEQUIP se chystá v roce 2016 zkompletovat nabídku brzd pro těžké nákladní vozy
TRW PROEQUIP se chystá v roce 2016 zkompletovat nabídku brzd pro těžké nákladní vozy

Program TRW pro těžký užitková vozidla (HCV), který na trhu vystupuje pod značkou TRW Proequip, oznamuje, že v roce 2016 přidá brzdové kotouče a třmeny a vytvoří tak kompletní nabídku brzdového sortimentu pro HCV. Dennis Christ, HCV Channel Marketing Manager TRW, vysvětluje: "Naše podnikání jde i nadále od úspěchu k úspěchu. V roce 2015 jsme […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!