Křišťálovou kouli nebrat: Jaký bude rok 2019?

1 ledna 2019, 14:46

Původně se dnešní článek měl jmenovat Kdo to tu vlastně řídí?, ale naštěstí jsem nepodlehl skeptické náladě a vydal se cestou osvědčenou, plnou optimismu a zalitou pověstným sluncem. Takže jaký bude pro vás opravce rok 2019? Stejně úspěšný jako ten předchozí, ne-li více. Důvodů je hned několik a více se o nich rozepíšu právě v dnešním pojednání. Kdo sdílí můj optimismus, nemusí dál číst!

Lidi

První a klíčový důvod lepšího profitu pro tento i další léta. Nevěříte? Věřte. Postupně odchází generace mechaniků, karosářů a lakýrníků a odchozí nejsou dostatečně nahrazováni. Důvodů je několik. Na pracovním trhu se začala objevovat nabídka z jiných oblastí, dobře, popřípadě stejně zaplacená a nevyžadující tolik zodpovědnosti. Učňovské školství je kapitola sama o sobě, a ti z vás, kteří spolupracující s místními učilišti, vědí, o čem mluvím. Osobní nadšení mnoha ředitelů učilišť zachraňuje situaci, ale pokud se učňovské školství nestane hlavním tématem pro Stát, bude situace s obnovou i nadále tristní. Přetahování a přeplácení pracovníků v naší branži se stává denní realitou. Billboardové a rádiové náborové kampaně renomovaných značek jsou neklamným znamením, že boj o pracovníky byl odstartován. Nabídky se na vaše mechaniky hrnou ze všech stran. Výše popsané by mohlo navodit negativní dojem, opak je pravdou. Kde je nedostatek pracovníku, je přetlak poptávky a kde je přetlak poptávky, je prostor pro navýšení hodinové sazby. Hned zítra!

Hodinová sazba

Příběh. V minulém týdnu jsem se setkal se svým bývalým spolupracovníkem. V době mého působení v Ostravě mi byl šéfmechanikem. Uznávaným, spolehlivým a hlavně vynikajícím odborníkem. Už tehdy. Co teprve teď po 15 letech. Probrali jsme známé a dostali se k jeho účtované hodinové sazbě. 350… Můj kamarád Honza říká „prodáváte svůj život, volové“. Co víc k tomu dodat? Jste-li tím vším, co popisuji výše, navíc si dobře uvědomujete současnou situaci na trhu, musíte si umět říci o více. Hned zítra.

Outsourcing

Proč dnes právě o této kategorii? Protože někteří z vás stále věří tomu, že zvládnou opravu auta od A do Z. Není to pravda. Příkladem vám budiž návštěva zdravotního střediska. Tam vám taky na jednom pracovišti neudělají vyšetření krve, rentgen plic a kolonoskopii. Kdežto vy to tak nějak pořád předpokládáte. Čím dříve tenhle mentální blok o unikátnosti vašeho servisu překonáte, tím lépe pro vás, a hlavně pro vaše zákazníky. Protože bádání je nejdražší disciplínou vašeho podnikání. Doporučuji zavést si poznámkový blok a sledovat, kolik hodin jste bádali a měsíčně nevyúčtovali. Od nepaměti se bádání v této zemi věnují jen výzkumné ústavy. Protože proč? Protože jsou dotovány. Což vy nejste. Nestyďte se ani pikosekundu, že neumíte provést pověstnou kolonoskopii a směle si nechte službu, kterou neumíte, provést někým jiným. Hned zítra!

Outsourcing znamená, že firma vyčlení různé podpůrné a vedlejší činnosti a svěří je smluvně jiné společnosti, specializovanému na příslušnou činnost.

Čekací lhůty

Stále se vám nedaří zkrátit čekací lhůtu na příjem do vašeho servisu? No, pokud vezmete za fakt, že nejsou lidi, budete vidět svoji budoucnost růžově a zalitou sluncem. Stejně jako já. Nezbývá vám totiž nic jiného, než začít slušně profitovat, investovat do svého podnikání a samozřejmě i do svých pracovníků. Jinak se vám snadno může stát, že vás opustí. Jsou ty případy. Ke zkrácení čekací lhůty je několik cest. Například to popisované využívání specializovaných služeb někoho jiného, ale i úprava hodinových sazeb může nepřímo vést ke zkrácení čekací lhůty. Přestane k vám totiž jezdit určitá skupina zákazníků.

Závěr

Žijeme teď v úžasné době. Kdo tvrdí, že ne, příliš podléhá mediálnímu obrazu. Už jen ty titulky ve zprávách. Burza je neklidná. Napětí na hranicích. Přepadl banku. Ekonomika je přehřátá. A jako veselá zpráva na závěr dne: bourala s 2.5 promile v krvi. Věřím tomu, že takový koktejl negativních zpráv může některé z vás znejistit. Nedbejte. Podnikáte už deset, dvacet let. Navíc bez jakékoliv dotace. Čímž se vracím k výzkumným ústavům a jejich nezastupitelné roli na poli badatelském. Přežili jste dosud všechny nástrahy vašeho podnikání. Tak proč si tohle úžasné období v dobrém slova smyslu NEUŽÍT. Žijeme totiž své životy spolu s našimi blízkými na jednom z nejlepších míst na Světě.

Úspěšný nový rok Vám přeje Josef Förster

mapa
Kompas: vlevo:vpravo – chudoba/bohatství, nahoru:dolů – zdraví/nemoc, vodorovná osa: příjem, svislá osa: délka života, * (hvězdička) – Česká republika

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!