AutoSAP: Letní měsíce přinesly oživení výroby

22 září 2020, 14:56

Výroba motorových vozidel v České republice jen velmi pozvolna dohání ztráty způsobené pandemií koronaviru. Od začátku roku do konce srpna bylo vyrobeno celkově 691.889 ks motorových vozidel, tedy o 26,9 % méně než ve stejném období roku 2019. I když je dosavadní pokles stále výrazný, výroba v prázdninových měsících byla jen mírně pod úrovní roku 2019. Za červenec a srpen tak bylo vyrobeno meziročně pouze o 5,0 % vozidel méně a celkový pokles produkce v Česku se tím zmírnil o téměř šest procentních bodů.

Výroba osobních vozidel v ČR, porovnání 2019 a 2020

„Automobilový průmysl je nadále výrazně ovlivňován poklesem poptávky po nových osobních vozidlech napříč Evropou. Přes téměř třetinový propad registrací nových automobilů v EU ale s mírným optimismem sledujeme, že se výroba v Česku v letních měsících alespoň přiblížila k loňským číslům a výrobcům se tak daří zmírňovat jarní ztráty,“ komentuje dosavadní vývoj Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu a dodává:

„Otázkou ale je, jak se bude na podzim vyvíjet epidemiologická situace a s ní související vládní opatření. Pro průmyslové podniky, které jsou z hlediska bezpečnosti velmi důsledné, je např. klíčové, aby vláda případnými omezeními nezasáhla jejich běžný chod a především udržela obousměrnou průjezdnost státních hranic pro pendlery a klíčové zahraniční pracovníky. Další „lockdown“ by byl pro řadu firem likvidační.“

Osobní automobily

Od ledna do konce srpna bylo v České republice vyrobeno celkem 688.557 osobních vozidel.

Autobusy

Také segment autobusové výroby nadále zmírňuje ztrátu způsobenou jarními odstávkami. I když výroba v samotném srpnu klesla výrazněji (- 21,3 %), z celkového pohledu je patrný posun o více než dva procentní body oproti výsledkům na konci června. V průběhu roku bylo v ČR vyrobeno celkově 3.009 autobusů (- 9,7 %). Výrobce Iveco vyrobil 2.713 ks (- 8,8 %), SOR Libchavy dodala na trh 279 autobusů (- 17,5 %) a firma KH Motor Centrum Opava celkem 17 autobusů, tedy o 3 méně než vloni.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!