Skutečný BOOM pro čištění DPF filtrů Euro 6!

17 srpna 2022, 14:14

Majitelé autoservisů a dílen v České republice zaznamenali od začátku roku 2022 výrazný nárůst zájmu o služby čištění DPF filtrů. Menší i větší autoservisy se těší přílivu nejen individuálních zákazníků, majitelů dieselových vozů, ale zejména firem z oblasti nákladní a osobní dopravy.

Nákladní auta čištění DPF filtrů Euro 6

V prvním čtvrtletí roku 2022, které bylo v předchozích letech obvykle obdobím stagnace, došlo k rozmachu služeb čištění DPF filtrů, zejména u nákladních vozidel. Majitelé specializovaných služeb si mnou ruce, protože kvantitativní i kvalitativní rozdíl oproti loňskému roku je opravdu výrazný.

„Jsme opravdu pozitivně překvapeni rozsahem zájmu o službu čištění DPF filtrů v období, které se může zdát jako obtížné. První měsíce roku byly z hlediska prodeje tohoto typu služeb obvykle slabší. Zákazníky, kteří se rozhodli pro regeneraci filtru pevných částic, jsme dosud mohli spočítat na prstech jedné ruky. Od začátku roku 2022 do současnosti jsme však již vyčistili přibližně 500 DPF filtrů. Máme nejen více individuálních zákazníků, ale také společnosti z oblasti dopravy, se kterými jsme navázali spolupráci. Pravidelně čistíme filtry EURO 6 z nákladních vozidel, která k nám byla přivezena. Stále více majitelů dopravních firem se ptá na možnost repasování jejich nefunkčních DPF filtrů nebo katalyzátorů, což nás velmi těší,“ vysvětluje Jiří, zaměstnanec Autorozvodů v Holicích.

čištění DPF filtrů OTOMATIC

Proč taková změna?

Ve vozidlech na dlouhých mezinárodních cestách se komponenty časem opotřebovávají. Nejinak je tomu u filtrů pevných částic, které se s počtem ujetých kilometrů zanášejí a mohou mít negativní vliv na další systémy a způsobovat poruchy. Vozový park s vysokým počtem najetých kilometrů, výdaje a prostoje způsobené neustálými opravami přiměly majitele dopravních společností, aby začali přemýšlet o tom, kde hledat úspory.

Zástupci společností LKW (transportní, spediční a logistické společnosti) zpočátku nebrali téma čištění DPF vážně. Málokdo si uvědomil, že je možné nejen prodloužit životnost vozidel, ale také z ní profitovat, např. snížením spotřeby. Automobily s funkčním filtrem spotřebují v průměru o 3-4 l/100 km méně paliva bez ohledu na stav tachometru. Až donedávna tvořili naprostou většinu zákazníků, kteří navštěvovali servisy z důvodu vyčištění DPF filtrů, majitelé osobních automobilů s dieselovými motory. Tento trend se nyní mění a zaznamenáváme velký nárůst zájmu i ze strany dopravních společností. Kromě toho bylo pro majitele servisů problematické a složité čistit filtry z různých typů nákladních vozidel, např. Scania, kvůli neobvyklému tvaru obalu filtru.

„Proto jsme představili účinné patentované řešení, kterým je univerzální připojovací adaptér pro čištění DPF Euro 6 určený pro každý typ LKW filtru. Jak jsme již zmínili výše, až skutečné úspory vyplývající z regenerací filtrů EURO 6, tj. snížení spalování, výrazné snížení poruchovosti, nakonec přesvědčily majitele dopravních firem o tomto řešení. Kromě toho jsme v roce 2022 jako první na trhu vyvinuli technologii hybridního čištění DPF, tedy řešení wet&dry – současné suché a mokré čištění. DPF-hybrid kombinuje výhody dvou nejoblíbenějších metod čištění: pneumatického (používaného od roku 2007 v USA) a hydrodynamického (rozšířeného v evropských zemích), a především odstraňuje jejich nevýhody v jediném stroji. Tato metoda na jedné straně zvyšuje účinnost a efektivitu čisticího procesu a na druhé straně snižuje spotřebu energetických zdrojů, čímž přináší značné úspory,“ zdůrazňuje zástupce společnosti OTOMATIC, dodavatele zařízení a příslušenství pro dílny a servisní stanice DPF a předního evropského výrobce strojů na čištění DPF.

Výhled do budoucna

Službu čištění filtrů EURO 6 brali majitelé dopravních firem v Evropě v posledních třech letech s rezervou jako sezónní trend. Po vzoru USA a Kanady se nyní regenerace filtrů stává stejně nezbytnou jako například výměna oleje. Při ujetí 600-700.000 km se filtry EURO 6 zanášejí popelem a pro správnou funkčnost vozidel je nutné je vyčistit. Zvyšující se počet ujetých kilometrů, hledání úspor ze strany majitelů podniků LKW a snižování výdajů v době hospodářské krize způsobené nejprve pandemií koronaviru a poté válkou na Ukrajině činí z provozování služby čištění DPF ziskový byznys, který se rozvíjet bude i nadále.

Máte zájem podílet se na tomto dynamicky rostoucím podnikání? Pak kontaktujte Jiřího Tučka, vašeho konzultanta v České republice, na telefonu +420 777 948 109 nebo emailem tucek@ar-service.cz.

Jak probíhá čištění filtrů EURO 6 pomocí zařízení OTOMATIC si můžete prohlédnout ve videu níže.

                         

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!