Milovník traktorů ZETOR opět vyrazil do Alp

21 září 2017, 9:48

Na svou další cestu historickým traktorem ZETOR 25, který vyjel z bran brněnského závodu už v roce 1954, se nadšenec Martin Havelka vydal z rodných Škrdlovic na Vysočině rovnou až do Rakouska. Cílem je město Bruck an der Großglocknerstraße, kde se 14. – 17. 9. 2017 odehrál další ročník akce Traktor WM 2017.

Na akci Traktor WM 2017 se sjeli již po šestnácté největší nadšenci zemědělských strojů z Evropy a Martin Havelka se svou „pětadvacítkou“ u toho nemohl chybět. Do cílové destinace dopravil traktorový nadšenec svůj stroj na přívěsu, aby byl na závod a spanilou jízdu stoprocentně připraven. Ostatně spanilá jízda je vyvrcholením celé akce, a to doslovně. Trasa vede po Großglocknerstraße, která je nejvýše položenou silnici v Evropě, takže jeho Z25 čekalo převýšení 2540 m n. m.

Zajímavostí je, že akce se mohou zúčastnit pouze stroje s rokem výroby 1980 a starší. Při výjezdu se měří čas, ten se pak započítává v rámci celkového hodnocení všech účastníků. V loňském roce zdolal pan Havelka stejnou trasu jako 124. z 550 účastníků z 11 zemí Evropy, a jeho stroj se tak stal prvním Zetorem 25, který vyjel až na vrchol silnice Grossglocknerhochalpenstrase.

Martin Havelka má s podobnými cestami v ZETORU 25 napříč světem bohaté zkušenosti. V červnu tohoto roku ujel bezmála 800 km do polských Laz nad Morzem. Ani cesta do Rakouska není pro slavnou Z25 poslední – pan Havelka už plánuje na příští rok další zajímavé zahraniční cesty, jako třeba opět putování na polských sraz traktoristů, apod.

Hlavním důvodem, proč jezdí raději traktorem a ne třeba autem je ten, že „nejkrásnější pohled na svět je ze sedadla traktoru,“ a dodává, že „je to nenáročný a spolehlivý traktor s krásným zvukem motoru, na cestování je ideální ať už z hlediska rychlosti nebo spotřeby. Spotřeba vychází cca 11 litrů na 100 kilometrů po rovině a v kopcovitém terénu se samozřejmě o něco zvyšuje.“ V budoucnu se rýsuje možnost cesty dále na sever Evropy či k jinému moři než opakovaně k Baltu.

Související články

Z Čech až na konec světa na ZETORU 25
Z Čech až na konec světa na ZETORU 25

Martin Havelka na půl století staré Z25 během 4 dní urazil bezmála 800 km z rodných Škrdlovic na Vysočině až do polských Lazy nad Morzem, kde se konal traktorový sraz pořádaným místním klubem nadšenců pro historické zemědělské stroje.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!