Ruská Silk Way Rally odstartovala

11 července 2017, 13:14

Tento víkend odstartoval další ročník nejtěžší rallye světa. Dakar je legenda, ale ruská Silk Way Rally se jí snaží ve zvuku dohnat a svojí úrovní nejlépe překonat. Pořadatelé slibují, že tento ročník bude ještě atraktivnější a konkurence silnější. Na startu nechybí ani tři kamiony ze severočeského technologického centra MKR Technology. 

Letošní ročník zahájil v pátek na Rudém náměstí v Moskvě symbolický slavnostní start s představením posádek. První ostrá etapa byla na programu v sobotu, kdy na trase z Moskvy do Tcheboksary čekal nejprve dlouhý přejezd k jednašedesát kilometrů dlouhé speciálce. Tu na blátě nejrychleji zajel český pilot Kolomý. Severočeský Renault s Pascalem de Baarem přijel po čtyřech minutách na sedmé příčce. Elitní desítku uzavřel Martin van den Brink s roudnickým mechanikem Danielem Kozlovským na palubě.

Už ve 2. etapě se severočeský tým konstruktérů MKR Technology dočkal vítězství na těžké Silk Way Rally. Holandský pilot Martin van den Brink dojel do cílové Ufy v nejrychlejším čase a rovnou se posunul do čela průběžného hodnocení.

Druhá etapa z Tcheboksary do Ufy byla dlouhá téměř osm set kilometrů s tím, že měřená speciálka měla 157 kilometrů. Van den Brink se svým kamionem Renault Trucks dojel do cíle za dvě hodiny a devět minut. Vítězství s ním na palubě slaví roudnický mechanik Daniel Kozlovský. Druhý krajan de Rooy zaostal o dvě minuty a třetí Kazach Ardavičus o další minutu. Na osmé pozici pak třináct minut ztratil další pilot severočeského renaultu Gert Huzink. Velkou smůlu pak měla třetí posádka speciálu z dílny MKR Technology s pilotem Pascalem de Baarem. Jeho kamion skončil na ležet na boku. Vyřadily ho problémy s kardanem.

Na 3. etapu Silk Way Rally posádky severočeských renaultů nebudou vzpomínat zrovna v dobrém. Martin van den Brink při ní přišel o vedení a jeho dva holandští kolegové ze spřáteleného týmu Riwald zase o šance na celkové dobré umístění. Jejich pokračování je navíc nejasné. Tým mechaniků týmu MKR Technology ale hlásí, že přes noc udělá maximum, aby aktuálně nejtěžší dálkový závod světa pro nikoho nemusel skončit předčasně.

Ve třetím dnu závodníky čekala etapa z Ufy do Kostanay o celkové délce 876 kilometrů, na které bylo 330 kilometrů měřených. Během ní posádky současně ukončily své působení na ruském území a přesunuli se do Kazachstánu. Nečekané potíže ale zastavily oba kamion týmu Riwald s piloty Pascalem de Baarem a Gertem Huzinkem.

Do čela se znovu vrátil český pilot Kolomý. Van den Brink se po problémech propadl na průběžnou osmou příčku, na které ztrácí dvaadvacet minut.

Čtvrtá etapa jako první celá na kazašském území je navíc jako první rozdělená do dvou úseků. Trasa z Kostanay do Astany je současně nejdelší v letošním ročníku. Posádky musí zvládnout přes devět set kilometrů, měřené speciálky jich v součtu mají přes tři sta sedmdesát.

Výsledky – 1. etapa (61 km):
1. Kolomý (Cze) Tatra 49:43
2. Loprais (Cze) Tatra +0:51
3. van Genugten (Ned) Iveco +2:03
4. Viazovich (Blr) MAZ +2:35
5. de Rooy (Ned) Iveco +4:01
7. de Baar (Ned) Renault +4:07
10. van den Brink (Ned) Renault +5:52
13. Huzink (Ned) Renault +7:31

Výsledky – 2. etapa (157 km):
1. Kolomý (Cze) Tatra 49:43
2. Loprais (Cze) Tatra +0:51
3. van Genugten (Ned) Iveco +2:03
4. Viazovich (Blr) MAZ +2:35
5. de Rooy (Ned) Iveco +4:01
7. de Baar (Ned) Renault +4:07
10. van den Brink (Ned) Renault +5:52
13. Huzink (Ned) Renault +7:31

Výsledky – 3. etapa (330 km):
1. Viazovich (Blr) Maz 3:33:13
2. Kolomý (Cze) Tatra +0:55
3. van Genugten (Ned) Iveco +3:39
4. Sotnikov (Rus) Kamaz +4:34
5. Mardeev (Rus) Kamaz +5:27
10. van den Brink (Ned) Renault 28:51
Huzink (Ned) Renault
de Baar (Ned) Renault

Celkově:
1. Kolomý (Cze) Tatra 6:45:07
2. Shibalov (Rus) Kamaz +2:40
3. Sotnikov (Rus) Kamaz +5:13
4. Mardeev (Rus) Kamaz +8:21
5. van Genugten (Ned) Iveco +10:41
8. van den Brink (Ned) Renault +22:18
Huzink (Ned) Renault
de Baar (Ned) Renault

Související články

Kolomý chce na Silk Way Rally otestovat vůz, ale zároveň i uspět!
Kolomý chce na Silk Way Rally otestovat vůz, ale zároveň i uspět!

Dne 26. 6. 2017 se konala v Praze tisková konference týmu Tatra Buggyra Racing. Důvodem je premiérová účast na nadcházející dálkové soutěži Silk Way Rally . Roudnickou stáj bude v Rusku, Kazachstánu a Číně od 7. do 22. července reprezentovat netradiční posádka Martin Kolomý, Jiří Stross a Michal Ernst.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!