Huzink návrat do závodu oslavil bronzem

18 října 2023, 11:28

Dvě bezesné noci má za sebou severočeský tým MKR Technology na Rallye Maroko. Přesně tak dlouho trvalo, než konstruktérská sestava dorazila ke svému poškozenému kamionu, který pilotuje Gert Huzink, a následně se ze zákeřných dun dostala zpět do bivaku. Holanďan se jim ale odvděčil nejlepším letošním výsledkem, když se ve 4. etapě probojoval na vytoužené pódium. 

„Nikdo si nedovede představit, na čem se tu závodí. Po jednom z mnoha nárazů došlo k fatálnímu poškození pravého předního zavěšení kola a nebylo možné pokračovat dále v etapě. S naším osmadvacetitunovým servisním Renaultem Kerax jsme se vydali na záchranou akci doprostřed pouště. Po nějakých osmnácti hodinách utrpení v dunách jsme kluky našli a pustili se do práce,“ popsal strasti během závodu člen mechanického týmu MKR Technology David Sova, když hned doplnil: „Práce, která na dílně trvá pět až šest hodin, jsme v nestabilních dunách při teplotě 45° zvládli za sedm. Na cestě do bivaku nás ale chytla tma a my servisák utopili v trychtýři mezi dunami. Dalších pět hodin jsme se ve tmě dostávali ven. Byli jsme fyzicky i psychicky úplně vyřízení.“

Zatímco servisní kamion se z dun dostal až v úterý ráno, jejich závodní speciál s posádkou Riwald Dakar Teamu zvládl ještě i menší servisní prohlídku v bivaku v Zagoře a následně odstartoval do předposlední 4. etapy. Ta soutěžící dovedla po 426 km do cílové Merzougy. Měřený úsek, se kterým si nejlépe poradil Holanďan van Kasteren, měřil 343 km.

„V bivaku zůstal omezený počet mechaniků, kteří před startem udělali ještě maximální možnou prohlídku, ale přesto Gert musel jet spíš opatrně. I tak zajel etapu ve třetím nejlepším čase, což jen potvrzuje fakt, že to auto prostě jede, ale štěstíčko se nám vyhýbá obloukem. Zatím jsme vždy odpadli z čelních míst,“ kroutil hlavou hlavní konstruktér Mario Kress.

Před startovním polem je už jen závěrečná 5. etapa – 152 km dlouhá smyčka se startem i cílem v malé vesnici Merzouga v jihovýchodním Maroku. Zde také ve středu proběhne i slavnostní vyhlášení a zakončení letošního ročníku.

Výsledky – 4. etapa (Zagora – Merzougy) 343 km:

  1. van Kasteren (NLD) Iveco 4:15:35
  2. Macík (CZE) Iveco +1:40
  3. 3. Huzink (NLD) Renault Trucks +11:15
  4. Becx (NLD) Iveco +23:18
  5. Zuurmont (NLD) MAN +1:10:37

Celkově:

  1. Macík (CZE) Iveco 16:29:12
  2. van Kasteren (NLD) Iveco +1:31:58
  3. Becx (NLD) Iveco +2:04:52
  4. Vrátný (CZE) Ford +4:19:40
  5. Zuurmont (NLD) +4:37:14

8. Huzink (NLD) Renault Trucks +40:47:15

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!