Scania dodala policii ČR vozidlo pro přepravu koní

28 dubna 2021, 13:54

Scania Česká republika společně s firmou Cargodesign připravila pro policisty z oddělení hipologie nové vozidlo pro přepravu koní. Prostorná kabina se zvýšenou střechou, která je velmi oblíbená například mezi hasiči, pojme sedm členů posádky a v přepravním prostoru je pak místo pro šest koní. 

Scania vozidlo pro Policii ČR

Nástavba na vozidle je vyrobená společností Ing. Vít Škrobánek – CARGODESIGN z Opavy a nabízí netradiční řešení, které přispívá k jednodušší obsluze. Prostor pro 6 koní (3 vpředu a 3 vzadu) je uprostřed rozdělen manipulačním prostorem, který tak umožňuje výstup kteréhokoliv koně bez nutnosti práce s ostatními.

Konstrukční řešení nástavby je provedeno z nekorodujících materiálů a zesílená hliníková podlaha je vybavena odtoky. Podlaha je navíc kryta speciální pryžovou nesmekavou vrstvou.

Pod nástavbou okolo celého vozidla jsou úložné prostory, které jsou izolovány pro bezpečné uložení osobních věcí jednotky. Každý člen posádky zde má svůj vlastní úložný box. Dále je v nástavbě umístěna elektrocentrála a další nezbytná výbava jednotky.

Nástavba též obsahuje sedlovnu přístupnou zadními výklopnými vraty, integrovanou nádrž na vodu s tlakovým čerpadlem, tlakové odvětrání nástavby s odtahem pro max. zachování optimálního klima v prostoru pro koně. Celý prostor je pak snímám 2 kamerami s trvalým přenosem obrazu do prostoru kabiny. Monitorován je také prostor v okolí celého vozidla díky 360 st. kamerovému systému a obraz je přenášen na samostatnou obrazovku u pracoviště řidiče.

„Policisté si vozidlo sami navrhli tak, aby jim co nejvíce vyhovovalo pro jejich službu. Touto cestou bych velmi rád popřál kolegům, aby jim i jejich čtyřnohým parťákům vozidlo pomohlo zajistit nejen komfortnější, ale i bezpečnější přepravu a především jim zpříjemnilo jejich službu,“ řekl brig. gen. Tomáš Lerch.

Scania vozidlo pro Policii ČR

Vozidlo je poháněno třináctilitrovým šestiválcovým motorem o výkonu 370 koní. Na obou nápravách je osazeno vzduchovým odpružením, které kromě maximálního možného komfortu nabízí hlavně možnost rychlé změny světlé výšky vozidla, což mimo jiné umožní snadnější překonávání nerovností a překážek v provozu.

Kabina CP31N je pro použití tohoto konkrétního vozidla 7místná, což umožňuje přepravu celé jízdní jednotky společně s řidičem. Kabina má zvýšenou střechu, tzn. vnitřní výška je v prostoru pro posádku cca 180 cm, což nabízí jednotce více než nadbytek komfortu a prostoru pro požadované příslušenství. Tato posádková kabina se používá u hasičských vozidel, záchranných vozidel, vozidel s otočným vysouvacím žebříkem nebo stavebních speciálů různých typů.

Kabina vozidla je kromě běžného vybavení (centrální zamykání s dálkovým ovládáním, el stahovatelnými okny, automatickou klimatizací a nezávislým topením) doplněna o el. vyhřívané čelní sklo, které zaručuje 100% viditelnost za jakýchkoliv podmínek. Všechna skla na kabině jsou navíc vrstvená, tzn. odolná proti úderu nebo zásahu ostrým předmětem a neroztříští se.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!