Lacko si i přes zdravotní peripetie odváží z Misana důležité body

30 května 2018, 15:12

Přestože se ještě pár dní před úvodním podnikem FIA ETRC 2018 zdálo, že úřadující evropský šampion bude muset ze zdravotních důvodů italský závod vypustit, odváží si nakonec z Itálie dvě druhá místa, a především důležité body pro konečné zúčtování. Britský závodník Oly Janes při svém premiérovém startu v Evropském poháru tahačů vybojoval dvě pódiová umístění v hodnocení nováčků.

Měřený trénink

Adam Lacko bojující kromě soupeřů i s pooperačním stavem se v měřeném tréninku pral o umístění v Top 3, na které mu v konečném součtu chyběly tři desetiny. „Snažím se nemyslet na můj zdravotní stav, ale pořád mě to limituje. Od rána navíc hledáme správné nastavení brzd, ale zatím se to moc nedaří. Musíme do závodu rychle něco vymyslet,“ řekl Lacko.

Pro mě to bylo stále seznamování s tratí, ale věřím, že jsme na správné cestě, i když to výsledkově nevypadá. Musím jen informace od Adama převést do praxe a uvidíme,“ komentoval kvalifikaci britský závodník Oly Janes.

První závod

Hodně rušno bylo v úvodních kolech prvního letošního závodu. Kvůli technickým problémům Frankieho Vojtíška, na které doplatili i Janiec s Janesem musel být závod přerušen. Adam Lacko zapomněl na své komplikace a hned ve druhé zatáčce se prosmýkl na třetí místo, na kterém závod  nakonec dokončil. Po dodatečné penalizaci Albaceteho se posunul ještě o příčku výše. „Naštěstí se mi povedl restart a podařilo se mi protáhnout na třetí místo. Pak už to bylo jen o tom neudělat chybu, protože sebemenší zaváhání by znamenalo propad. Na to jak to vypadalo ráno, jsme z toho vytěžili opravdu maximum,“ hodnotil úvodní závod sezony Adam.

Oly Janes zažil smolnou premiéru, když po vydařeném úvodu uklouzl na olejové skvrně a narazil do svodidel. „Po startu se mi podařilo vyhnout kolizím a protáhnout se na třináctou pozici. Pak ale přímo přede mnou vybouchlo auto Frankieho Vojtíška a začalo hořet. Nafta která z něj začala téct mě dostala do hodin a narazil jsem do svodidel. Na první závod celkem divoká zkušenost, ale přežil jsem to ve zdraví. Doufám, že jsem si nováčkovskou smůlu už vybral a bude jen líp,“ konstatoval britský pilot, který musel ze svého prvního evropského závodu nedobrovolně odstoupit.

Druhý závod

Adamovi Lackovi se ve druhé jízdě opět povedl start, využil zaváhání soupeřů jedoucích před ním a probojoval se hned v úvodu na třetí místo. S tímto výsledkem se ovšem nehodlal spokojit. V předposledním kole donutil chybovat Janieca, díky čemuž se protlačil na konečnou stříbrnou příčku. „Mam obrovskou radost. Na startu jsem měl trochu štěstí, že jsem se té mele přede mnou vyhnul a posunul se na třetí pozici. Pak už jsem jen čekal na chybu Janieca, která přišla v předposledním kole. Musel jsem jsem si hlídat Hahna, ale ten nakonec dojel na čtvrtém místě, takže jsem na něj nějaký bodík stáhnul. Za dnešek velká spokojenost. Vzhledem k okolnostem výsledek předčil veškerá má očekávání,“ radoval se Lacko po sobotě, který po prvním závodním dnu ztrácí na vedoucího Hahna pouhé tři body.

Druhý pilot v barvách Buggyry Oly Janes musí na své první evropské body ještě chvíli počkat, když druhou sobotní jízdu zakončil na jedenácté pozici, která také znamenala třetí příčku v hodnocení nováčků. „Závod jsem si opravdu užil, navíc jsem poprvé spatřil cíl, což považuji oproti první pohárové jízdě za posun kupředu. V půlce závodu jsem přehřál trochu gumy, takže jsem se propadl. Z jedenáctého místa a třetího v Promoters cupu mám ale velkou radost. Body snad přijdou zítra,“ věří rodák z Bristolu.

Neděle

Super pole

Adam Lacko dokončil nedělní měřený trénink na šestém místě, čímž zopakoval sobotní výsledek. „Vypadá to, že Jochen (Hahn) si jede svůj závod,“ poukázal Adam na fakt, že německý pilot nadělil všem nejméně půl vteřiny. „Z auta jsem vytáhl maximum možného, ale čekali jsme lepší umístění. Budeme muset zase o to více zabrat v závodě,“ hodnotil úřadující šampion nedělní superpole Adam Lacko.

Oly Janes si čtrnáctým nejrychlejším časem zajistil start ze sedmé řady. „Určitě hraje roli nervozita. Mít pouze jednu šanci zajet nejrychlejší čas je pro mě nové a trochu stresující. Musím se s tím příště popasovat lépe,“ řekl Janes.

Třetí závod

Pro Adama Lacka, byl třetí závod spíše bojem o přežití než o přední umístění. „Bylo to hodně o fous. Jsem rád, že jsem vůbec dojel. Na startu to tam přede mnou někdo zašláp a to mě zaseklo. Navíc mě pak v první zatáčce Sasha prorazil gumu. Snažil jsem se pak hlavně dojet do cíle. Jdu se podívat na video, co se vlastně stalo,“ řekl Adam, který i přes nastalé komplikace dokončil závod na bodované pozici, což se v té chvíli rovnalo maximu možného.

Ani pro Lackova kolegu Olyho Janese se nejednalo o závod z kategorie šťastných. Po třetím kole musel odstoupit. „Vůbec nevím, co se stalo. Po startu jsem nemohl přidat plyn a jel tak na 80%. Ve čtvrtém kole jsem to vzdal, protože to nemělo cenu. Doufám, že to dáme na poslední závod do kupy,“ hodnotil jízdu zklamaný Janes.

Čtvrtý závod

Zdálo by se, že Lacko si všechnu smůlu vybral v předchozím závodě, ale opak byl pravdou. Po nárazu v úvodních metrech závodu mu přestalo fungovat řízení a po šestém kole byl nucen odstoupit. „Po startu jsem dostal ránu a přestalo mi jít řízení. Bohužel tak nepravidelně, že jsem nevěděl, kdy mi to vypne a kdy ne. Několikrát jsem vylétl i mimo trať. Nemělo cenu se s tím dál prát a z desátého místa jsem raději odstoupil. Byl to zbytečný hazard,“ usoudil Lacko, který celý víkend absolvoval se značným sebezapřením.

Nováček v barvách Buggyry Oly Janes protnul po druhé za víkend cílovou pásku na jedenáctém místě, což se rovnalo druhé příčce v Promoters cupu. „Samozřejmě mám velkou radost, podařil se mi vylepšit nejlepší výsledek víkendu, a navíc vybojovat druhé místo v hodnocení nováčků. Celkově vzato se mám stále co učit abych se dotáhl na elitu. Nicméně první víkend jsem si opravdu užil a těším se do Maďarska,“ konstatoval na konci víkendu Janes, který si z Italie veze dva poháry.

Musím před Adamem smeknout klobouk. Postavit se po tak komplikované operaci, za takovýchto podmínek na start a ještě z nich urvat dvě druhá místa je krásný výsledek. Bylo vidět, že musel jet se sebezapřením, ale překonal to a veze si z Itálie velice důležité body, i když mu v neděli štěstí nepřálo” hodnotil počínání týmové jedničky manažer týmu Jan Kalivoda.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!