10. etapa v týmu Buggyry: Dnes to bylo opravdové peklo na zemi

18 ledna 2018, 7:26

Po zrušené deváté etapě se posádky vydaly zpátky do akce. Čekala na ně dle organizátorů nejtěžší etapa druhé poloviny rally Dakar ze Salty do města Belén. Oba jezdci týmuí náročnou etapu spíše protrpěli. I přes to se probojovali Kolomý se Šoltysem do top 10.

Letošní ročník ukazuje, jak si pořadatelé dali opravdu záležet, aby byl náročný a myslím si, že prověřuje techniku do extrému. Naštěstí máme obě auta v cíli. Martin Šoltys zajel dnes zase skvěle, dostal se do top 10. Na autě Martina Kolomého bude dneska opravdu hodně práce, myslím si, že mechanici mají do rána o zábavu postaráno,“ hodnotil náročnost závodu manažer týmu Jan Kalivoda.

Martin Šoltys se probojoval po druhé na rally Dakar do nejlepší desítky, když dojel na devátém místě. Byl to vůbec nejlepší výsledek pro české barvy v desáté etapě. „Dneska to bylo příšerně dlouhý, vyráželi jsme ráno v osm hodin a vrátili se v deset večer. První část ještě šla, ta byla dobrá. Start druhé části byl také pěkný, jeli jsme řečištěm a utíkalo to, ale pak nás čekali takové „dunky“ metr vysoký, to bylo nahoru, dolu asi padesát kilometrů. Zdálo se to nekonečný, bolelo to. Říkal jsem, co vydrží dýl, jestli tělo nebo auto. Asi šest kilometrů před cílem jsme smolně prorazili pneumatiku, tam jsme se trochu zdrželi, ale do cíle jsme dorazili. Díky bohu,“ hodnotil desátou etapu Martin Šoltys.

Pro Martina Kolomého byla desátá etapa dle jeho slov opravdový očistec. „Desátá etapa byla doslova peklo na zemi. Po 40 kilometrech jsme leželi na boku, pak strašný rozbíječky, že auto dostávalo takovej záhul, až jsem nevěřil, že to vydrží. Na kola nás nejdříve stavěl Kamaz, ale utrhl lano, tak mě postavil Maz. Posledních 100 kilometrů nám odešla zadní náprava, takže jsme jeli jenom na přední pohon. Doufám, že je to na mě vidět, protože dneska to byl opravdu očistec,“ líčil komplikace z desáté etapy Kolomý. „Vůbec jsem nevěřil, že v dunách se dá jet jen na přední náhon. Ale podařilo se nám dojet do cíle, tak asi jo,“ zasmál se udivený Kolomý, který se v průběžném pořadí posunul na třinácté místo.

Navigátor Rostislav Plný měl po úterní etapě naprosto vyřvaný hlas. „Dnešní den byl suverénně nejhorší z celého Dakaru. Jak náročností terénu, tak jsme měli zase nějaký technický problémy. Od prvních kilometrů mně přestal fungovat interkom, takže jsem musel v autě doslova řvát, aby mě bylo slyšet. Spadli jsme na bok, odešla nám zadní náprava, nabrali jsme nějakou ztrátu a dojížděli jsme po tmě, což bylo strašně náročný na navigaci, protože ty orientační body nebyly vidět. Zaplať pánbůh, že jsme v cíli. Mám toho dneska dost,“ řekl na konci náročné desáté etapy Rostislav Plný.  

Video napříč 10.etapou v týmu Buggyra Racing:

Výsledky 10. etapy:

1. Van Genugten                 IVECO            5:31:49

2. Villagra                            IVECO             +00:33

3. Viazovich                         MAZ                +11:09

4. Nikolaev                          KAMAZ            +22:14

5. Mardeev                         KAMAZ            +24:34

9. ŠOLTYS                         TATRA             +45:46

10. KOLOMÝ                      TATRA            +51:51

Průběžné hodnocení po 10. etapě.

1. Nikolaev                        KAMAZ          34:09:09

2. Villagra                          IVECO              +24:44

3. Viazovich                      MAZ               +3:48:30

4. Van Genugten               IVECO           +4:08:54

5. Mardeev                       KAMAZ           +4:25:40

11. ŠOLTYS                      TATRA           +7:46:05

13. KOLOMÝ                    TATRA           +9:09:13

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!