MKR Technology představuje 3 kamiony pro Dakar 2018

8 listopadu 2017, 12:57

Přípravy vrcholí. Už jen několik dnů zbývá do reálného odjezdu na Rally Dakar. Program teď plní týmové prezentace a představení posádek pro nový ročník věhlasné rally. Ta sice startuje až v lednu, ale poslední listopadový víkend odplouvá veškerá technika do Jižní Ameriky. Severočeský konstruktérský tým MKR Technology do boje o beduína vysílá trojici závodních kamionů, které budou pilotovat holandští jezdci. Na palubě ale nebude chybět ani domácí zástupce, Roudničan Daniel Kozlovský.

MKR se připravuje na Dakar

„Máme teď opravdu napilno. Udělali jsme ještě několik změn a pracovali na vyladění techniky. Vše máme připraveno a stroje jsou teď součástí velkých prezentací. Do samotného odjezdu jich je požehnaně,“ podotkl Mario Kress, hlavní konstruktér a šéf projektu MKR Adventure.

Hlavní představení proběhlo v uplynulém víkendu v rámci tradiční akce RTL GP Pre-proloog v holandském Valenswaardu. Tisícům diváků se na Eurocircuitu představil nejen někdejší vítěz Dakaru Gérard de Rooy spolu s dalšími holandskými účastníky rally, ale především aktuální posádky týmu Mammoet Rallysport. Hlavní sestavu tvoří pilot Martin van den Brink s palubním mechanikem Danielem Kozlovským a navigátorem Wouterem Rosegaarem. Ti pojedou ve speciálu Renault Trucks CBH 385.

MKR se připravuje na Dakar

Ve druhém kamionu, tedy v trambusové verzi K520, ale došlo po čtyřech letech ke změně pilota. Pascala de Baara v týmu vyměnil jedenatřicetiletý Janus van Kasteren z Veldhovenu. Ten v lednu zažije svoji dakarskou premiéru. V kokpitu mu ale budou parťáky dělat zkušení muži – mechanik Richard Mouw a navigátor Wouter de Graaff. Posádka bude především rychlou asistencí pro Martina van den Brinka.

V nadcházejícím víkendu je na programu i prezentace Riwald Dakar teamu, kterému Mario Kress připravil třetí kamion K520. S ním pojede obligátně Gerd Huzink. Jeho speciál si budou moci brzy prohlédnout i švýcarští fanoušci nejslavnější rally. Od 16. do 19. listopadu totiž bude v rámci spolupráce s Renault Trucks Swiss součástí výstavy užitkových vozidel TransportCH v Bernu. Ve stejném víkendu ještě proběhne tradičně týmová prezentace týmu Mammoet v domácím Harskampu, aby následně veškerá technika mohla přejet do francouzského přístavu Le Havre. Ve dnech 21. a 22. listopadu jsou připraveny technické přejímky, po kterých loď nabere směr Jižní Amerika.

MKR se připravuje na Dakar

Dakar bude tentokrát hodně jiný. Kulatý 40. ročník se jede jako 10. v Jižní Americe. Odstartuje 6. ledna v Peru v Limě a povede kolem Pacifického oceánu, od kterého se bude vzdalovat na okružní cesty do peruánských dun. Po nich se závodníci a celá dakarská kolona přesune do La Paz, hlavního města Bolívie, kde je naplánován den volna. Další cesta bude směřovat do Argentiny přes poušť Fiambalu. Ti nejšťastnější se do cíle v argentinské Córdobě dostanou po dvou týdnech, tedy 20. ledna.

„Na Dakar jsme všichni hodně zvědaví. Po všech strastech, které nás potkaly, jsme v prohlášeních zdrženlivější, protože největší roli, která ovlivňuje celkový výsledek, hraje štěstí. Bez něj můžete mít techniku připravenou jakkoli špičkově a stejně neuspějete. Udělali jsme maximum a víme, že naše vozy umí být mezi nejlepšími. Letos se pojede hodně ve vysokých nadmořských výškách. I s tím jsme v přípravách počítali, takže teď už nezbývá nic jiného, než držet nám pěsti, protože my jsme zvyklí bojovat i v těch nejtěžších podmínkách,“ těší se na Rally Dakar 2018 Mario Kress.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!