Ukázková spolupráce zbrojařských firem

15 srpna 2017, 13:01

Čtyřicet jedna kusů valníkových vozidel se zadním zvedacím čelem, postavených na podvozcích TATRA FORCE 8×8.1R se čtyřdveřovou pancéřovanou kabinou KAPA, je excelentní ukázkou spolupráce napříč mnoha zbrojařskými firmami v České republice.

TATRA T 815-7T3RC1.301 8x8

Čtyřnápravová valníková vozidla TATRA T 815-7T3RC1.301 8×8.1R projektu PRAM vybavená zadním zvedacím čelem a tzv. mobilním maskovacím systémem (mobilní maska) pro Armádu České republiky jsou druhou největší dodávkou vozidel svého druhu v historii automobilky TATRA.

Společně výhodně

Na jejich přípravě a výrobě spolupracovala společnost TATRA TRUCKS s celou řadou českých zbrojařských firem. Montáž základní kostry čtyřdveřové pancéřové kabiny provedla firma TATRA DEFENCE VEHICLE (TDV) sídlící přímo v areálu Tatry v Kopřivnici.

Jednou ze zákaznických specialit kabiny je velký 3D koš umístěný mezi sedadlem řidiče a spolujezdce (velitelem vozu), uchycený do podlahy kabiny a sloužící pro uložení speciální vojenské výbavy – vysílačky, osobních zbraní, nábojů, přístrojů nočního vidění, odmořovací soupravy, kanystru a dalších. Na jeho vývoji se podílela specializovaná společnost VVÚVM Slavičín (Vojenský výzkumný ústav výzbroje a munic Slavičín) stejně jako VVÚ Brno (Vojenský výzkumný ústav Brno). Druhá jmenovaná společnost byla garantem další výbuchové zkoušky nad rámec původní certifikace.

TATRA T 815-7T3RC1.301 8x8

Modifikovaný filtroventilační systém pro čtyřdveřovou pancéřovanou kabinu konstrukčně zajistil VTÚ Vyškov (Vojenský technický ústav Vyškov). Valníkovou nástavbu s celkovou délkou 6.600 mm, která je určená pro vezení 120 mm minometu, munice a palet a je osazena zadním hydraulickým zvedacím čelem s nosností 2.000 kg vyrobila a dodala společnost Porgest, a.s.

Speciální vybavení vozidel, patrným na první pohled již zvenčí, je tzv. mobilní maska jejíž textilní segmenty jsou k vozidlu upevněny pomocí systému tzv. suchého zipu, dodala společnost B.O.I.S. – Filtry, spol. s r.o.

Vývoj, příprava a samotná výroba vozidel projektu PRAM, který absolvovala společnost TATRA TRUCKS a.s. s celou řadou českých dodavatelských firem ze segmentu zbrojní výroby svědčí o tom, že právě z pohledu obranného průmyslu, speciálně daného segmentu vozidel a systémů, jsme v České republice samostatní. Ba co více existuje zde vyspělá konkurence, která žene vývoj takových produktů neustále kupředu.

Související články

Armáda ČR nakoupí obrněná vozidla TITUS na podvozku TATRA
Armáda ČR nakoupí obrněná vozidla TITUS na podvozku TATRA

Vláda České republiky v pondělí 24. 7. 2017 schválila zakázku na pořízení obrněných vozidel TITUS pro potřeby ozbrojených sil. Armáda České republiky tak do své výzbroje postupně získá na šest desítek těchto vozidel ve třech provedeních.

TATRA zvýšila tržby, zisk, výrobu i počty zaměstnanců v roce 2016
TATRA zvýšila tržby, zisk, výrobu i počty zaměstnanců v roce 2016

TATRA TRUCKS zvýšila v roce 2016 meziročně tržby o 22 procent na 5,4 miliardy Kč, zisk stoupl meziročně o 15 procent na 482 miliónů Kč. Zvýšil se i počet zaměstnanců, a to ze 1.462 na 1.658. V roce 2016 TATRA též poprvé od roku 2008 překonala symbolickou hranici 1.000 vyrobených vozidel, když vyrobila celkem 1.326 automobilů.

TATRA TRUCKS na filmovém festivalu v Karlových Varech
TATRA TRUCKS na filmovém festivalu v Karlových Varech

Od 30. června do 8. července probíhá již 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Největší filmový festival v České republice a nejprestižnější filmový festival ve střední a východní Evropě se letos uskuteční za podpory holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG).

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!