SCHWARZMÜLLER přechází ve svých výrobních závodech na průběžnou výrobu

2 srpna 2017, 9:23

Skupina Schwarzmüller omezuje v průběhu roku svůj růst, aby mohla rychleji uplatnit nastoupenou restrukturalizaci výroby. V polovině roku dosáhl tento výrobce mírně slabších výsledků výroby než v loňském roce.

Roland Hartwig, generální ředitel společnosti Schwarmüller od roku 2016
Roland Hartwig, generální ředitel společnosti Schwarmüller od roku 2016

Do konce roku má být ale dosaženo počtu 200 vozidel navíc, tj. celkem 9.100 přívěsů, návěsů a nástaveb. To dne  31.7.2017 oznámil CEO Roland Hartwig v sídle podniku ve Freinbergu (Horní Rakousko).

Schwarzmüller v současnosti provádí největší reorganizaci výroby ve své historii, vysvětluje Hartwig. Tři výrobní závody v Rakousku, Česku a Maďarsku přechází z koncepce stacionární výroby na výrobu průběžnou, sekvenční. Tím se dosáhne vyšší efektivity a zkrátí se i průběžná doba výroby.

Slíbili jsme, že naše vozidla budou vyráběna o 50% rychleji. To je náš nejvyšší cíl v této fázi plánování, mířícího k době stopadesátiletého jubilea podniku. K tomu musíme přijmout i skutečnost, že letos nebudeme růst tak silně, jak jsme předpokládali, a vyrobíme asi o 400 vozidel méně, než bylo původně plánováno“, konstatoval Hartwig.

Sekvenční linková výroba v taktech i pro individuální vozidla

Restrukturalizace na průběžnou výrobu v pevných taktech je proto tak komplexní, že Schwarzmüller vyrábí 135 typů vozidel ve zhruba 1.000 variantách. Více než 60 % vozidel obsahuje zcela individuální komponenty. Slíbené urychlení výroby lze dosáhnout jen pomocí její inteligentní organizace do výrobních taktů. Velká různorodost v konečném efektu povede k tomu, že optimální pořadí produktů na výrobních pásech je možné jen pomocí matematických modelů. Skupina Schwarzmüller je v branži užitkových vozidel jediným výrobcem, který veškerou svou výrobu do takových sekvencí člení. Plného rozvinutí „průběžné výroby dělené do sekvencí“ má být dosaženo v první polovině roku 2018.

Každý závod je plnohodnotným centrem kompetence

Schwarzmüller se v probíhajícím kvartálu rozhodl zmíněnou reorganizaci uspíšit, aby bylo možné ji dokončit v dřívějším termínu. Ale nejen výroba bude nově organizována, také všechny tři závody budou rozvíjeny tak, aby tvořily samostatná kompetenční centra, jimž budou přiřazeny skupiny vozidel od jejich konstrukce až po montáž. Dosud byla v rovině konstrukčních celků uplatňována specializace. „Přibrzdíme teď trochu náš růst, abychom zkrátili dobu realizace zahájené změny“, vysvětlil Hartwig. „Tím můžeme našim zákazníkům nabídnout zkrácení průběžné doby výroby různých skupin vozidel dříve, než bylo původně plánováno“.

2017: Růst společně s trhem

Skupina Schwarzmüller ale bude přesto dál růst. CEO plánuje aktuálně dosažení obratu 360 milionů EUR po 342 milionech v minulém roce. Na základě optimalizace v nových výrobních oblastech by měl být očekávaný hospodářský výsledek stabilně pozitivní. Schwarzmüller od doby přijetí své strategie v roce 2012 organicky vyrostl z obratu 229 milionů EUR na 342 milionů v roce 2016. To je nárůst o 49 % během čtyř let.

Stoupá poptávka po komplexních vozidlech

Se svým tržním výkonem je Schwarzmüller velmi spokojen. V oblasti vozidel s vyšší přidanou hodnotou pro stavební průmysl či ekologické hospodářství jsou registrovány výrazné nárůsty zakázek. To platí například pro ocelové sklápěče, vyráběné v českém Žebráku. Tam směřovalo v prvním pololetí o 50 procent více zakázek než ve srovnatelném období loňského roku. V mateřském závodě v Hanzingu se díky restrukturalizaci výroby vozidel s posuvnou podlahou zvýšil její výkon při stejných zdrojích o 40 procent.

Růst v Německu pokračuje

Prodej v Německu se i v prvním pololetí roku 2017 vyvíjel velice dobře. Posun výrobního sortimentu víc k vozidlům pro stavebnictví se na žádném jiném trhu neprojevil více. Je to patrné z došlých objednávek do konce měsíce června, kterých bylo o 30 procent víc než vloni. S celkovým plánovaným počtem v roce 2017 bude Německo poprvé s odstupem nejsilnějším trhem a předstihne Rakousko.

Související články

Ocenění Czech Stability Award 2017 pro Schwarzmüller
Ocenění Czech Stability Award 2017 pro Schwarzmüller

Společnost Schwarzmüller obhájila i v roce 2017 prestižní hodnocení AAA-excelentní. Jde o nejvyšší možné ocenění, udělované společnostmi Bisnode a Czech Top 100 při hodnocením podnikatelských subjektů v rámci Czech Stability Award.

Schwarzmueller posiluje svoji pozici napříč Evropou
Schwarzmueller posiluje svoji pozici napříč Evropou

Skupina Schwarzmueller splnila v uplynulém obchodním roce 2016 svůj plán růstu již třetí rok za sebou. Obrat je lehce nad plánem s 342 mil. Eur, a tím o 10% výše než v roce 2015 (311 Mil. Eur). Počet vyrobených užitkových vozů byl navýšen ze 7.799 na 8.866 o 13,7%, oznámil jednatel skupiny Schwarzmueller (CEO), Roland […]

Nová aplikace od Schwarzmülleru
Nová aplikace od Schwarzmülleru

S novou aplikací Schwarzmüller máte okamžitý přístup k více než 350 servisním partnerům po Evropě a můžete je navíc přímo kontaktovat nebo můžete zvolit nouzovou linku, která je pro zákazníky dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!