Jak nepřevrátit cisternu

29 března 2017, 17:07

Řidiči převážející kapalné náklady mají obzvláště obtížnou práci. Přepravovaná kapalina není náklad stabilní, ale žije si svým životem. Materiály v nádrži jsou totiž vystaveny různým silám.

Dokonale to ilustruje film níže:

Při zrychlování se kapalina přesune na zadní stranu nádrže. Naopak při brzdění prudce naráží na přední stranu nádrže. Takový silný náraz kapaliny může výrazně prodloužit brzdnou dráhu. Je to jako kdyby někdo dopředu tlačil brzdící vozidlo.

Přepravovaná kapalina se pohybuje nejenom dopředu a dozadu, ale i do stran, například při změně jízdního pruhu a samozřejmě v zatáčkách. Můžeme se na to podívat:

Síla kapaliny je obrovská! Stačí jednoduše příliš prudký manévr volantem nebo příliš vysoká rychlost, aby došlo k převrácení soupravy:

Ukazuje se, že vůbec není potřeba vysoká rychlost. Staly se případy, kdy k převrácení cisterny na kruhovém objezdu došlo již při 28 km/h!!!

Přelévající se kapalina způsobuje konstantní a někdy vysoce dynamickou změnu těžiště soustavy. Samozřejmě jsou cisterny vybaveny přepážkami tlumící sílu převáženého nákladu, ale i tak se nikdy nevyeliminují nebezpečné setrvačné síly.

Neexistuje univerzální recept pro bezpečné zacházení s takovou soupravou. Je však dobré si zapamatovat několik základních pravidel:
• nejméně stabilní je pouze částečně naplněná cisterna
• vyhněte se prudkému zatáčení a škubání volantem
• vyhněte se prudkému zrychlování a náhlého brzdění, pokud se nejedná o havarijní situaci
• mějte na paměti, že velmi nebezpečný je druhý náraz kapaliny, a proto pozor na kruhovém objezdu a na prudké kontry volantem
• nebrzděte v zatáčkách
• pokud dojíždíte ke křižovatce nebo přechodu a musíte zastavit, neuvolňujte brzdový pedál, protože náraz kapaliny může v konečné fázi brzdění pohnout soupravou (vpřed nebo vzad)
• do zatáček vjíždějte nejméně o 20 km/h pomaleji než se stabilním nákladem
• snažte se předvídat, abyste nemuseli provádět náhlé manévry nebo prudce brzdit
• zachovávejte větší odstup od vozidla před vámi

Samozřejmě, že zkušení řidiči o tom všem dobře vědí. Tyto rady a varování patří těm, kteří teprve začínají s řízením cisteren. Pokud chcete zabránit převrácení soupravy, což může být velmi nebezpečné, vezměte si naše rady k srdci.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!