Správná péče o akumulátor

16 listopadu 2016, 18:20

Akumulátory mají v nákladních vozidlech zásadní roli. Startují vozidlo, udržují v chodu jednotlivé systémy a umožňují řidičům, aby si pohodlně užili přestávky – pohánějí totiž vše od lednic přes tablety až po audio systémy. Nejsou však nevyčerpatelným zdrojem energie. Společně se společností Volvo Trucks Vám poradíme, jak nejlépe využít jejich potenciál.

 Dodržování těchto základních pravidel nabízí řadu výhod:

  • Využijete akumulátory na maximum a prodloužíte jejich životnost
  • Snížíte riziko neplánovaných odstávek a nákladných prostojů z důvodu nedostatečného nabití akumulátoru

1

Akumulátor dobíjejte co nejčastěji

Alespoň jednou za tři týdny je nutné akumulátor dobít na plnou kapacitu. Dobíjejte ale kdykoli, když k tomu máte příležitost, třeba při pauze na spánek nebo o víkendech. Akumulátor nabitý na plnou kapacitu snižuje spotřebu paliva a zvyšuje spolehlivost vozidla.

2

Sledujte stav nabití akumulátoru

Ten se spolu se spotřebou proudu zobrazuje na displeji řidiče, kde také najdete upozornění v případě, že stav nabití akumulátoru klesne na nízkou úroveň. Věnujte těmto upozorněním pozornost – prodloužíte tím životnost akumulátoru!

3

Zvláště opatrní buďte v zimě

Pokles teploty z +20°C na –18°C sníží kapacitu akumulátoru o 50%. Věnujte tedy zvýšenou pozornost stavu akumulátoru a zvažte, jak a které spotřebiče použít, pokud vozidlo není v provozu.

4

Když spotřebiče nepotřebujete, tak je vypínejte

Pokud je motor vypnutý, vybíjí se akumulátor každým odběrem – od zapnuté lednice až po nabíjení mobilního telefonu. Spotřebiče, zejména během dlouhých přestávek, používejte efektivně.

 5

Během přestávek nastavte vhodný režim

• Parkovací režim je preferovanou volbou vždy, když není třeba aktivně využívat žádné funkce a prvky v kabině.
• Pokud nějaké funkce a prvky v kabině potřebujete využívat, zvolte obytný režim. Jakmile ale dokončíte vše potřebné, aktivujte parkovací režim.
• Režim příslušenství nabízí širší možnosti využití funkcí a prvků v kabině. Používejte jej ale střídmě, abyste nezatěžovali akumulátory.
• Jednejte úsporně: spotřebiče, které nepotřebujete, vypněte!

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!