Volvo rozšiřuje používání oceli s nízkými emisemi CO2

11 září 2024, 23:39

Společnost Volvo zvyšuje používání oceli s nízkými emisemi CO2 ve svých nákladních vozidlech. Tato ocel se vyrábí z recyklovaného materiálu a bez použití fosilní energie a od příštího roku se bude používat v desítkách tisíc nákladních vozidel Volvo.

Společnost Volvo nyní ve svých nákladních vozidlech rozšiřuje používání oceli s nízkými emisemi CO2. Volvo bylo prvním výrobcem nákladních vozidel na světě, který tento typ oceli zavedl do svých elektrických nákladních vozidel v roce 2022. Nyní společnost rozšiřuje používání oceli s nízkými emisemi CO2 na všechna hnací ústrojí.

Novou ocel vyrábí švédská ocelářská společnost SSAB a nazývá ji SSAB Zero. Vyrábí se z recyklovaného materiálu a k její výrobě se používá elektřina bez fosilních zdrojů a bioplyn. Výsledkem je snížení emisí CO2 o přibližně 80 % ve srovnání s výrobou konvenční oceli využívající fosilní energii.

V příštím roce budou kolejnice rámu přibližně 12.000 nákladních vozidel Volvo FH a FM vyrobeny z oceli s nízkými emisemi CO2. To přinese úsporu 6.600 tun ekvivalentů CO2. Jak se bude zvyšovat dostupnost oceli s nízkými emisemi CO2, bude zavedena do dalších modelů nákladních vozidel i do dalších částí nákladního vozidla.

Volvo plánuje nahradit i další materiály ve svých nákladních vozidlech alternativami s nižšími emisemi.

„Jedná se o další krok na cestě k naší vizi nulových emisí. Ocel je jedním z hlavních materiálů v našich nákladních vozidlech. Chceme vyměnit i další materiály, jako je hliník a plast, za nízkoemisní alternativy. Jsme hrdí na to, že v oblasti udržitelných materiálů v našich nákladních vozidlech zaujímáme vedoucí postavení v oboru,“ říká Jan Hjelmgren, senior viceprezident pro produktový management a kvalitu společnosti Volvo Trucks.

Polovinu vozidla tvoří ocel

Potenciál pro snížení emisí CO2 je vysoký, protože téměř polovina nákladního vozidla se skládá z oceli (47 % nákladního vozidla Volvo FH s dieselovým motorem) a představuje přibližně 44 % emisí CO2 z výroby (od těžby po výrobu) z celkových 21 tun ekvivalentu CO2 u nákladního vozidla Volvo FH s dieselovým motorem.

Skupina Volvo Group spolupracuje s několika dodavateli v oblasti oceli s nízkými emisemi CO2. Ocel s nízkými emisemi CO2 bude důležitým doplňkem tradiční a recyklované oceli používané v nákladních vozidlech Volvo.

Společnost Volvo Trucks se zavázala k Pařížské dohodě a k dosažení nulových čistých emisí skleníkových plynů v dodavatelském řetězci nejpozději do roku 2040.

„Neustále usilujeme o další minimalizaci naší klimatické stopy. Rovněž směřujeme k větší cirkulaci jak v našich provozech, tak v našich nákladních vozidlech. Mnoho našich továren, dopravních prostředků a obchodních zástupců dnes jezdí na obnovitelnou energii,“ říká Jan Hjelmgren.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!