Rozsah krádeží z nákladních vozidel je alarmující

21 srpna 2024, 11:14

Problém s krádežemi v silniční dopravě není nový, ale nikdy nebyl v EU tak závažný. Zjišťujeme nejnovější údaje o rozsahu této nekalé činnosti a předkládáme řidičům několik rad, jak se mimo jiné vyhnout krádežím z jejich nákladních vozidel.

Odvětví TSL, které se dlouhodobě potýká s problémy, čelí další výzvě. Počet nezákonných jednání se v silniční dopravě rok od roku zvyšuje a v prvním čtvrtletí roku 2024 dosáhl rekordní úrovně. Podrobné informace o tom zveřejňujeme níže.

foto: Unsplash

Krádeže z nákladních vozidel v EU v číslech

Podle údajů mezinárodního sdružení TAPA přišla evropská silniční doprava v loňském roce v důsledku krádeží z nákladních vozidel o 500 milionů eur. Navíc bylo v roce 2023 nahlášeno více než 8.000 takových případů, což představuje v průměru 23 krádeží při přepravě každý den. Přitom jen v prvním čtvrtletí letošního roku se tento průměr zvýšil na rekordních 29 krádeží denně.

Tato čísla zahrnují nejen krádeže nákladu, ale také pohonných hmot a celých transportů, tj. nákladních automobilů se zbožím nebo plných návěsů. Za zmínku však stojí, že stále závažnějším problémem se stává nelegální přeprava imigrantů. Tito lidé jsou navíc schopni převážený náklad otevřít nebo zničit.

Nejčastěji se krade v těchto zemích EU

Vrátíme-li se k tématu krádeží v dopravě, nejnebezpečnější zemí EU bylo v tomto ohledu Německo s 2.700 takovými případy. Na druhém místě v této nelichotivé statistice se umístila Francie s 1.200 krádežemi, následovaná Itálií a Švédskem.

Pokud však jde o rozsah krádeží a vloupání obecně, tj. nejen v dopravě, ukazuje se jako nejnebezpečnější Švédsko s 3.600 takovými případy na 100.000 obyvatel. Na druhém místě je Lucembursko (přes 3.250 incidentů), následuje Dánsko (přes 3.000) a Francie (2.500). Z našich sousedů se Německo s více než 1.600 incidenty řadí na 8. místo tohoto seznamu a Polsko na 20. místo (500 loupežných přepadení na 100.000 obyvatel).

Jak se nenechat okrást? Příručka pro řidiče

Rozsah krádeží v dopravě je znepokojivý a situaci zhoršuje rostoucí trend počtu těchto případů. Proto organizace TAPA, která tyto statistiky sleduje, připravila speciální příručku pro řidiče. Popisuje nejčastější kriminální scénáře a nabízí tipy, jak se nebezpečné situaci vyhnout nebo jak jednat, když k ní dojde.

Publikace je k dispozici v 15 jazycích (čeština a slovenština chybí). Anglickou verzi si můžete stáhnout ZDE. Kromě zdánlivě samozřejmých rad obsahuje také informace o relativně nových hrozbách, jako je kybernetická kriminalita a únik informací z bezpečnostních systémů nebo incidenty při doručování na poslední míli. Vyplatí se proto přečíst si ji i proto, abyste se dozvěděli více o různých nebezpečných situacích, ke kterým dochází při silniční přepravě.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!