Kopřivnická automobilka Tatra Trucks představila novou generaci modelové řady Phoenix

12 června 2024, 12:26

Ve středu 5. června v podvečer nejstarší česká automobilka odhalila v rámci slavnostního aktu nejnovější generaci modelové řady Tatra Phoenix. Stalo se tak za účasti řady významných hostů, zástupců automobilky i jejích akcionářů a médií.  Řada Tatra Phoenix patří k pilířům výrobního portfolia automobilky a je určena především pro civilní trh, uplatňuje se ale také u záchranářů a hasičů či v obranných složkách. Sériová výroba začne letos v létě, první kusy nových vozidel se tak k zákazníkům dostanou na podzim tohoto roku.

Nová Tatra Phoenix

Vývoj zcela nové generace modelové řady Tatra Phoenix probíhal od roku 2022, přičemž podobně jako u předchozích generací bude i tato novinka v sobě slučovat schopnosti tatrováckých konstruktérů, osvědčený podvozek tatrovácké koncepce, kabiny a motory z produkce dlouholetého nizozemského partnera DAF Trucks a převodovky ZF či Allison.

Nová kabina s vysokou úrovní bezpečnosti, ergonomie a komfortu

Nová Tatra Phoenix využívá kabinu DAF XDC (řada Construction), která byla vyvinuta s ohledem na maximální bezpečnost, odolnost a pohodlí, poskytuje lepší výhled i přehled okolo vozu a je aerodynamicky optimalizovaná pro co nejnižší spotřebu paliva. Vnější osvětlení disponuje LED technologií, volitelně bude k dispozici paleta moderního komfortního vybavení, široký výběr příslušenství a designových prvků.

„Kabina bude k dispozici jak v krátkém (denním) provedení, tak v prodloužené verzi (spací), ale i ve variantě spací se zvýšenou střechou s jedním či dvěma lůžky. Řidič bude mít k dispozici moderní digitální přístrojovou desku s vylepšenou ergonomií a zjednodušeným ovládáním. V kabině budou i nově řešená anatomická vzduchem odpružená sedadla poskytující bezpečné a zdravé sezení,“ vysvětlil Radomír Smolka, člen představenstva společnosti Tatra Trucks zodpovědný za vývoj a výzkum, který měl konstrukci a stavbu nové generace vozů Tatra Phoenix se svým týmem na starosti.

Nová generace modelové řady nákladních vozů Tatra Phoenix si zachovává podvozek tatrovácké koncepce s centrální nosnou rourou, v níž jsou uloženy jednotlivé hnací hřídele a diferenciály. Podvozek se již tradičně vyznačuje výhradně vzduchem odpruženými nezávisle zavěšenými polonápravami, což představuje v segmentu těžkých plněpohonných nákladních vozidel světový unikát. Základní nabízené konfigurace podvozků vozidel nové generace jsou 4×4, 6×6, 8×8 a 8×6, přičemž k dispozici je i čtyřnápravové provedení v konfiguraci 1+3 (tj. s trojicí zadních náprav). Samozřejmostí budou ale i vícenápravová provedení s volitelným počtem řiditelných a poháněných zadních náprav podle požadavků uživatelů.

Podvozek tatrovácké koncepce s sebou nese řadu výhod, vysvětlil Petr Buršík, výkonný ředitel a místopředseda představenstva Tatra Trucks: „Jde především o výraznou redukci vibrací oproti vozidlům s tuhými nápravami, což znamená vysoký jízdní komfort řidiče, nižší riziko poškození nástavby a vyšší rychlost v terénu. Přidanou hodnotou je i vysoká jízdní stabilita při průjezdu zatáčkami či vyhýbacím manévru – tedy vlastnosti, které se uplatní zejména při jízdě na silnicích či ve smíšeném provozu. Podvozek díky kombinaci centrální nosné roury a svařovaného pomocného rámu usnadňuje montáž různých nástaveb bez nutných kompenzačních prvků a ve většině případů i bez mezirámu – vozidla tak mají nízké těžiště a vyšší užitečné zatížení.“

Tatrovácká koncepce podvozku zaručuje i vysokou životnost vozidla, které i při provozu v tom nejtěžším terénu netrpí krutovým a ohybovým namáháním. Skutečnost, že centrální nosná roura navíc chrání hřídele hnacího traktu před poškozením a vlivem okolních podmínek, je zárukou spolehlivosti hnací soustavy, minimálních nároků na údržbu a nízkých servisních nákladů.

Nová generace vozů Tatra Phoenix je vybavena inovovanými motory Paccar řady MX-11 a MX-13, které využívají nejmodernější technologie a konstrukční prvky. Motory MX-11 budou k dispozici ve výkonových provedeních 300 a 330 kW, motory MX-13 pak v provedeních s výkonem 315, 355 nebo 390 kW. Standardně budou k dispozici automatizované převodovky ZF TraXon, na přání je k dispozici možnost instalace plně automatických převodovek Allison. Nedílnou součástí pohonného systému jsou také přídavné (sestupné) převodovky Tatra s možností zvolit nejoptimálnější a nejefektivnější variantu do provozu podle potřeb uživatelů. Nová Tatra Phoenix již nebude nabízena s manuální převodovkou.

Moderní asistenční systémy pro bezpečnost a komfort

Nová generace Tatra Phoenix přináší i novinky v oblasti elektronických a asistenčních systémů, které se u nákladních a užitkových vozů stávají běžným standardem.

„Nabídne např. automatický systém ovládání stěračů čelního skla, automatický systém spínání vnějšího osvětlení anebo systém Corner View odstraňující mrtvé úhly na straně řidiče i spolujezdce, což dále zlepšuje bezpečnost při jízdě na silnici nebo v terénu. Ve výbavě bude k dispozici i systém pro detekci překážek před vozidlem nebo volitelný systém Digital Vision, což je digitální kamerový systém nahrazující hlavní a širokoúhlá zrcátka, jenž se skládá z kamer umístěných na ramenech, která jsou instalována nahoře na bocích kabiny. Obraz z kamer se přenáší na displeje situované na A sloupcích v interiéru,“ doplnil Radomír Smolka.

K dispozici bude také systém varování před opuštěním jízdního pruhu (LDWS) nebo systém monitorování tlaku v pneumatikách (TPMS), které sleduje skutečný tlak v pneumatikách a jejich teplotu na všech kolech.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!