Zahájení důkladných kontrol na hranicích se Spojeným královstvím! Na co si musíte dát pozor a na co pamatovat?

7 května 2024, 15:12

Od 30. dubna začínají na hranicích se Spojeným královstvím fyzické a dokladové kontroly sanitárního a fytosanitárního zboží. Jaký je k tomu důvod?

Od ledna letošního roku vyžaduje Spojené království osvědčení, která se vztahují na produkty zahrnující: živočišný původ, rostliny, ovoce a zeleninu. Britské úřady oznámily, že certifikace je prvním krokem, dalším krokem budou fyzické kontroly potravin dovážených do Spojeného království.

Největší změny v rámci vývozního veterinárního osvědčení (EHC) se týkají živočišných produktů. Zdravotní osvědčení budou vyžadována pro masné výrobky a všechny výrobky ze syrového mléka. Revidovaná kontrolní opatření Spojeného království pro dovoz zboží živočišného a rostlinného původu uvádí, že všechny masné a mléčné výrobky budou vyžadovat předem podané oznámení a pouze tepelně ošetřené mléčné výrobky nebudou vyžadovat zdravotní osvědčení. Stále také platí ustanovení, podle nichž dovážená zvířata a rostliny určené k výsadbě vždy vyžadují zdravotní osvědčení a podléhají kontrole.

Naproti tomu u ovoce a zeleniny z EU budou kontroly vycházet z rizika, které je komoditám přiřazeno, tj. nízké, střední a vysoké. Ve většině případů nebudou muset procházet kontrolami obchodních norem Spojeného království ani kontrolou zdravotního stavu rostlin. Vláda Spojeného království však vyzývá dopravce, aby si ověřili, které zboží dovážené do Spojeného království bude podléhat kontrole.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!