Mobility Move 2024: představení nové verze elektrobusu Solaris Urbino 12

6 března 2024, 11:39

V Berlíně začal jeden z největších veletrhů a konferencí o elektrických autobusech v Evropě Mobility Move 2024. Solaris využívá této příležitosti k představení nové verze svého bestselleru, tj. elektrobusu Solaris Urbino 12 s inovativní konstrukcí pohonu a novými bateriemi zajišťujícími působivý dojezd.

Nová nabídka Solarisu vyniká inovativní konstrukcí pohonu. Modulární hnací ústrojí umožnilo společnosti upustit od původního řešení motoru na střeše. To zase umožnilo efektivněji uspořádat všechny komponenty na střeše a také zvětšit prostor pro cestující. Do nového elektrobusu Urbino 12 se vejde až 41 sedadel, což je o 7 více než u předchozí verze. Celková kapacita pro cestující nyní činí 100 osob.

Nový elektrobus vystavovaný v Berlíně je vybaven bateriemi nové generace s velkým energetickým výkonem. Výrobce nabízí nosiče s různými konfiguracemi kapacity baterií, které jsou všechny montovány na střechu. Tato nejmodernější technologie baterií zajišťuje celodenní provozuschopnost a efektivitu. Autobus předvedený na veletrhu je vybaven šesti bateriemi umístěnými na střeše s celkovou kapacitou přes 600 kWh. Tato konfigurace zaručuje dojezd přes 600 km.

Elektrobus Urbino 12 splňuje všechny bezpečnostní normy, včetně nových požadavků GSR2 a kybernetické bezpečnosti, které vstoupí v platnost v červenci 2024 pro nově registrovaná vozidla.

Výrobce autobusů zároveň implementoval různé, již osvědčené funkce specifické pro vozidla značky Solaris. To umožňuje výrobci standardizovat svá řešení, což následně usnadňuje servis vozidel.

Kloubová verze tohoto modelu, Urbino 18 electric, která je stejně jako její kratší verze vybavena modulárním pohonem a bateriemi nové generace, byla oficiálně představena na podzim 2023 na veletrhu Busworld a od té doby se těší velkému zájmu dopravců z celé Evropy.

Veletrh Mobility Move 2024 v Berlíně, dříve známý jako ElekBu, je třídenní akcí, na které se setkávají zástupci odvětví veřejné dopravy. Veletrh, nyní v novém formátu, je věnován veřejné dopravě budoucnosti. Letos se zaměřuje na autonomní řízení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!