Kalendář Pirelli 2024 od Prince Gyasiho byl představen v Praze

5 prosince 2023, 13:39

Kalendář Pirelli 2024 od Prince Gyasiho, který byl dnes představen v Praze, nese název Timeless a oslavuje lidi, kteří podle něj zde zanechali výraznou stopu a jsou předurčeni inspirovat budoucí generace. Jako každý rok, v Čechách bude jeden výtisk vydražen a výtěžek pomůže tam, kde je to potřeba. Aukce proběhne 7. prosince.

Prince Gyasi je posledním z řady 39 umělců, kteří vytvářeli kalendář Pirelli. Jeho dílo je padesátou edicí v šedesátileté historii kalendáře, tedy od roku 1964 do roku 2024 – s přihlédnutím k létům, kdy kalendář nebyl vydáván.

Kalendář Pirelli podle Prince Gyasiho

Když Prince Gyasi dostal zakázku na kalendář Pirelli pro rok 2024, začal uvažovat o tom, koho by v něm chtěl mít a co pro něj tito lidé představují, přičemž vycházel ze svého vlastního pocitu sounáležitosti k západoafrické komunitě. V případě jednoho z nejmladších umělců, který kdy byl k účasti na kalendáři přizván, to znamenalo vrátit se do dětství a přemýšlet o lidech, kteří ho během 28 let jeho života inspirovali.

Stal se z toho příběh o tom, co v umělcových očích dělá lidi „nadčasovými“ – Gyasi věří, že jde především o vytrvalost a poctivost. O supermodelce Naomi Campbellové, která se v kalendáři objevuje pod titulem „Time Stopper“, říká: „Když se podíváte na osobnosti jako Naomi – nepatří do mé generace, přesto je i naší ikonou. Něco takového se může stát jen tehdy, když jste opravdu oddaní své práci.“

Pro kalendář ghanský umělec tyto myšlenky vyložil v manifestu věnovaném „těm, kteří chtějí být nadčasoví“. Jeho cílem je povzbudit lidi, především ty mladé, aby se učili, tvořili, a tím sami sebe inspirovali. „Doufám, že jim dám najevo, že mohou dělat, cokoli chtějí, pokud se do toho pustí a budou dostatečně důslední,“ vysvětluje.

V kalendáři najdeme fotografii Jeho Veličenstva Otumfua Osei Tutu II., krále historické západoafrické říše Asante, a jeho královské delegace v paláci Manhyia pod názvem „Royalty“. Americká herečka Angela Bassettová představuje „Altruistku“, spisovatelka Margot Lee Shetterlyová a básnířka Amanda Gormanová jsou „Plánem“ a současný ghanský umělec Amoako Boafo je „Vyvoleným“.

Gyasi věnoval měsíc sám sobě v „Detailech“. Na obálku – a zároveň pro jeden z měsíců – byl vybrán obrázek „Studijního“ mladíka Gyasiho, kterého představuje dětský model Abul Faid Yussif.

Na zářivě tyrkysovém pozadí si Yussif hraje s miniaturami předmětů, které se objevují na stránkách kalendáře – klíčem, který drží Bassettová, částí hodin ze setu Campbellové, růžovými žebříky, po kterých šplhá Gorman, modrým kufrem, který nese „čestný muž“, herec, režisér, DJ a producent Idris Elba.

Globální superhvězda a herečka Tiwa Savage představuje „Odolnost“ spisovatel, režisér a producent Jeymes Samuel je „Vizionář“, podnikatel a bývalý fotbalista Marcel Desailly je „Focus“ a zpěvačka, umělkyně a herečka Teyana Taylor je „Budoucnost vpřed“.

Kalendář v ČR pomáhá více než 20 let

Dražba kalendáře Pirelli se uskuteční v České republice již po dvacáté čtvrté a jeho prostřednictvím se už vybralo 4.640.329 korun českých.

„Každý rok byl její výtěžek věnován Masarykovu onkologickému ústavu v Brně, který patří ke špičce ve svém oboru nejen v ČR, ale i v zahraničí. Nejinak tomu je i tentokrát,“ říká Zdeněk Vacl z Pirelli. 

V minulých letech byly finanční prostředky využity například na rozvoj oddělení magnetické rezonance či na nákup kryochirurgické jednotky, s jejíž pomocí se léčí i rakovina kůže.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!