Čínské elektrobusy dominují evropskému trhu. V Bruselu byl představen nový model

10 října 2023, 12:49

Společnost Yutong Bus je lídrem na evropském trhu s elektrobusy – v roce 2022 bylo registrováno 479 elektrobusů. Zároveň je také jedním z největších světových dodavatelů autobusů.

Představení nových autobusů v Bruselu

V Bruselu debutující Yutong U18 je dlouhý něco málo přes 18 metrů a je největším z elektrobusů této značky. Má nízkopodlažní konstrukci, čtyři páry dveří a na jeho palubu se vejde až 120 cestujících. Díky bezkobaltovým bateriím s kapacitou více než 560 kWh a systému rekuperace brzdné energie ujede na jedno nabití více než 500 kilometrů. To mu umožňuje obsluhovat městské linky s velmi vysokým počtem cestujících.

Autobus je vybaven nejmodernějšími technologiemi, které zajišťují bezpečnost baterií. YESS (Yutong Electric Safety Standard) je systém, který se stará o jejich 24hodinové monitorování a víceúrovňovou ochranu. Yutong Bus také zavádí YEA, integrovanou technologickou platformu pro řízení užitkových vozidel. Jedná se o vůbec první řešení svého druhu, které mimo jiné umožňuje bezproblémovou integraci softwaru a hardwaru v elektrických autobusech.

Yutong U18

Yutong E7S – Krátký autobus v nabídce z Číny

Značka Yutong v Bruselu představila také model E7S, nejnovější model sedmimetrového elektrobusu, který zaznamenal evropskou premiéru v Polsku. Tento kompaktní elektrobus kombinuje futuristický design s vysokým výkonem, o čemž se mohli přesvědčit fanoušci na mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Model E7, který na jedno nabití ujede až 200 kilometrů, byl ve skutečnosti jedním z řady vozidel, která společnost Yutong Bus dodala v rámci největší zakázky na světě.

Na veletrhu byl představen také model T15E. Jedná se o téměř 15 metrů dlouhý meziměstský elektrobus, který získal dvě sošky Busworld Awards – za ekologii a design. Předtím cenu Busworld Award za design získal Yutong U12.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!