Pneumatiky Continental pro přívěsy jsou vybaveny systémem monitorování tlaku a teploty

29 srpna 2023, 14:00

V červenci letošního roku představila společnost Continental na mnoha veletrzích nové řešení v oblasti pneumatik pro přívěsy. Senzory v pneumatikách přívěsů přenášejí data v reálném čase do systému ContiConnect Live. To umožňuje lépe sledovat stav pneumatiky a předcházet závažným poruchám.

Dálkové monitorování pneumatik nejen pro tahače

Společnost Continental nyní nabízí vzdálené monitorování pneumatik v reálném čase také pro přívěsy prostřednictvím digitálního řešení ContiConnect Live. Systém funguje stejně efektivně u samostatných návěsů jako u návěsů připojených k tahači. Telematická jednotka může přijímat data ze snímačů pneumatik a odesílat je na portál ContiConnect. Systém tak může po připojení k napájecí jednotce průběžně poskytovat informace o tlaku a teplotě pneumatik přívěsu.

Pokud jednotka není připojena, její baterie umožňuje denní odečty až po dobu 28 dní. Systém ContiConnect Live může snížit počet poruch souvisejících s pneumatikami, což vede k vyšší efektivitě vozidla. Aktualizace a upozornění v reálném čase rovněž zvyšují efektivitu a snižují náklady na servis a údržbu. ContiConnect Live pro přívěsy nabízí také funkci sledování a dohledávání na základě údajů GPS. Správci vozového parku tak mají kompletní přehled o přesné poloze všech svých vozidel. Od července 2023 je nové řešení pro přívěsy dostupné na mnoha trzích po celém světě.

„S ContiConnect Live získávají vozové parky obrovskou výhodu v podobě aktuálních informací o možných problémech s tlakem v pneumatikách, které lze řešit ještě před připojením návěsu k tahači,“ vysvětluje Clarisa Doval, vedoucí oddělení digitálních řešení společnosti Continental. „Naše řešení pomáhá společnostem dosáhnout co nejnižších provozních nákladů na provoz vozového parku,“ dodává.

Jak fungují senzory uvnitř pneumatiky?

Senzory uvnitř pneumatiky odesílají data do telematické jednotky instalované na přívěsu. Informace jsou pak přenášeny do přidružené platformy pro správu pneumatik, kde jsou přístupné prostřednictvím portálu nebo aplikace ContiConnect. Správci vozového parku tak mají přístup k údajům, jako je tlak v pneumatikách, teplota a počet ujetých kilometrů u každé připojené pneumatiky. V případě nízkého tlaku nebo úbytku vzduchu může portál generovat textová nebo e-mailová oznámení neomezenému počtu příjemců a problém lze vyřešit ještě před připojením návěsu k tahači.

Pomocí systému ContiConnect Live lze předcházet případným poruchám, snižovat provozní náklady a prodlužovat životnost vozidla na silnici. Přestože pneumatiky tvoří pouze asi 5 % investičních nákladů vozového parku, mohou tvořit i více než polovinu všech provozních nákladů. Pokud pneumatika nepozorovaně ztrácí vzduch, zvyšuje se valivý odpor a spotřeba paliva, a pokud dojde k defektu pneumatiky, je přívěs až do opravy vyřazen z provozu. Vysoké náklady na palivo a prostoje představují problém nejen pro provozovatele vozového parku, ale také pro zákazníky kvůli zpožděným dodávkám.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!