Tatra na Bahnech předvede tatrovky a obrněnce

21 června 2023, 14:54

Konec června již tradičně patří populární akci Den pozemního vojska Bahna. Letos se koná již 33. ročník, konkrétně to bude 24. června od 9 hodin v bývalém vojenském výcvikovém prostoru v lokalitě Bahna u Strašic nedaleko Rokycan. Generálním partnerem letošních Bahen je automobilka Tatra Trucks.

Den pozemního vojska Bahna

Na letošních Bahnech Tatra představí novinku v podobě kontejnerového nakladače na podvozku řady Tatra Phoenix. Tento automobil měl svou premiéru na nedávném veletrhu IDET 2023 v Brně, kde získal ocenění Zlatý IDET. Jde o těžké logistické vozidlo s prodlouženým podvozkem 8×8 a moderní pancéřovanou kabinou s vysokou balistickou i protiminovou odolností. Tatra také předvede logistický automobil Tatra Force 6×6 ve valníkové verzi, která je již zavedena ve výzbroji AČR. Tatra v minulém a tomto roce armádě dodala více než 200 těchto nových těžkých nákladních vozů.

Tatra Defence Vehicle (TDV) na Bahna přiveze pancéřované vozidlo TITUS 6×6 ve verzi MKPP (místo koordinace palebné podpory), které je rovněž určeno pro AČR. Česká armáda si objednala 62 vozidel TITUS ve třech verzích. První kusy sériových exemplářů armáda převzala před několika týdny. Návštěvníci Bahen tak budou mít možnost spatřit čerstvou novinku z výzbroje AČR. TDV také vyrábí vozidla Pandur II a pancéřované kabiny pro vojenské vozy Tatra. Příkladem je právě již zmiňovaný kontejnerový nosič Tatra Phoenix 8×8, který je vybaven pancéřovanou kabinou právě od TDV. Mezi exponáty bude k vidění také kontejnerový nakladač Tatra Phoenix 8×8 se standardní kabinou a kontejnerem ISO 1C pro vojenské aplikace, který představí společnost Karbox z Přelouče. Ta se specializuje na vývoj a výrobu speciálních i univerzálních kontejnerů pro nejrůznější účely a jejich nosičů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!