Tatra představila novou generaci modelové řady Tatra Force

30 května 2023, 12:43

Na brněnském výstavišti se 24. května v rámci veletrhu PYROS 2023 uskutečnilo slavnostní odhalení nové generace automobilů modelové řady Tatra Force. Automobilka Tatra Trucks ve světové premiéře představila nové vozy v hasičském provedení, nabízet je ale samozřejmě bude i ve variantách pro další segmenty. Nová generace rozšíří nabídku verzí ve srovnání se stávající generací řady Force, čímž zároveň ve výrobním portfoliu Tatry nahradí modelovou řadu Terra.

Tatra Force

Již třetí generace modelové řady Tatra Force vedle zásadního vylepšení koncepce s nízko položenou kabinou a motorem nad přední nápravou přináší rozšíření portfolia o varianty s motorem umístěným vpředu.

„Tatra Force je naše klíčová typová řada a má velký rozvojový potenciál. To dokazují dnes představené nové vozy, které mají důkladně vylepšené kabiny, podvozek a širokou nabídku moderních motorů, jež výhledově doplní i pohony alternativní,“ řekl dnes při světové premiéře nových vozů generální ředitel Tatry Lukáš Andrýsek.

Médiím a návštěvníkům veletrhu PYROS 2023 se představily nové vozy v provedení cisternová automobilová stříkačka na podvozku 4×4 s čtyřdveřovou kabinou a hasičskou nástavbou od THT Polička a dále  jako podvozek 6×6 s krátkou dvoudveřovou kabinou připravený pro montáž hasičské cisterny. Automobily nové generace modelové řady Tatra Force bude automobilka nabízet v tradičních i nových segmentech, tedy pro hasičské a záchranářské složky, armády a bezpečnostní organizace, ale například i pro těžební či stavební průmysl, pro výrobce speciálních nástaveb a v dalších odvětvích.

„Automobily nové generace budou v základní verzi osazeny modernizovaným elektronicky řízeným vzduchem přímo chlazeným osmiválcovým motorem Tatra o výkonu až 340 kW. Vybrané varianty mohou být vybaveny i novou generací vzduchem chlazeného dvanáctiválcového motoru Tatra o výkonu až 440 kW,“ dodal Radomír Smolka.

Součástí standardní nabídky budou i kapalinou chlazené motory Cummins, včetně verzí Euro VI pro vybrané trhy. K dispozici jsou deseti nebo čtrnáctistupňové převodovky Tatra s vylepšeným elektronickým řazením a dále dvanáctistupňová automatizovaná převodovka ZF TraXon nebo šestistupňová automatická převodovka Allison.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!