Od anexe Krymu nakoupily ropné společnosti od Ruska ropu za 100 miliard dolarů

30 března 2022, 13:06

V letech 2015 – 2021, tedy již po ruské anexi Krymu, ropné společnosti stále spolupracovaly se státem, který je dnes ve válečném stavu s Ukrajinou. Podle výpočtů analytiků hodnota ropy, kterou mezinárodní společnosti v tomto období od Ruska nakoupily, přesahuje 100 miliard dolarů.

Tyto výpočty předložila organizace Transport & Environment (T&E), která propaguje tzv. “zelenou energii” a elektrický pohon vozidel. Není žádným tajemstvím, že tato organizace nemá ropné společnosti příliš v lásce, ale není důvod nevěřit ve správnost jejích odhadů.

Podle T&E nakoupily společnosti Total, Shell a BP od anexe Krymu do roku 2021 od Ruska ropu v celkové hodnotě více než 100 miliard dolarů. Z uvedených společností je TotalEnergies největším přispěvatelem do ruských státních příjmů od roku 2015, kdy nakoupila ropu v hodnotě 57 miliard dolarů. Společnost Shell byla v tomto období druhým největším odběratelem ruské ropy (27 miliard dolarů), následovaná společností BP (9 miliard dolarů). Společnosti Total a BP dokonce od anexe v roce 2014 zvýšily množství ropy dovážené z Ruska.

Společnosti Shell a BP po nedávné invazi V. Putina na Ukrajinu ukončily spolupráci s Ruskem a společnost Total plánuje ze země odejít na konci roku, ačkoli spolupráci v oblasti plynu přerušit nehodlá. Společnost Shell se v poslední době dostala pod palbu kritiky médií zejména kvůli tomu, že po agresi na Ukrajině převzala velkou zásilku předražené ruské ropy. Společnost se v této souvislosti omluvila.

80 % zisků z obchodování s palivy v Rusku pochází z ropy. Odhaduje se, že v letech 2019 – 2020 nakoupily společnosti Shell, BP a Total ropu odpovídající čtvrtině ruského vojenského rozpočtu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!