Nejbezpečnější dodávky roku 2022 – žebříček Euro NCAP

2 března 2022, 13:30

Nezávislé konsorcium Euro NCAP zveřejnilo seznam nejlepších a nejhorších dodávek dostupných na evropském trhu pro rok 2022, který vychází z dostupnosti a účinnosti bezpečnostních systémů jednotlivých vozů.

Test Fiatu Ducato,Euro NCAP
Test Fiatu Ducato, foto: Euro NCAP

V loňském roce organizace Euro NCAP upozornila na nízkou úroveň bezpečnostní výbavy dodávek. Užitková vozidla tráví hodně času na silnicích, kde vzhledem ke své velikosti a hmotnosti představují v případě kolize větší riziko pro menší vozidla a zranitelné účastníky silničního provozu. Nová legislativa nutí výrobce, aby do svých vozů během několika let doinstalovali základní bezpečnostní systémy, které jsou již běžně dostupné v osobních automobilech.

To se projevilo již letos, kdy výrobci provedli na svých vozidlech významnější změny. Výsledkem je, že Fiat Ducato získal platinové hodnocení a je první dodávkou, která dosáhla nejvyššího hodnocení.

Jasným vítězem se stal nový FIAT Ducato, který letošnímu žebříčku dominuje. Vozidlo získalo v loňském roce bronzovou medaili, ale prošlo zásadní bezpečnostní modernizací. Nyní je vybaveno pokročilou sadou senzorů, která nabízí systém AEB pro chodce a cyklisty. Ducato získalo 88 % bodů, což znamená, že přeskočilo konkurenci a stalo se první dodávkou, která získala platinovou známku. Bohužel ostatní vozy Stellantis, s nimiž Ducato sdílí platformu – Peugeot Boxer, Citroën Jumper a Opel Movano – nedostaly stejnou výbavu a zůstávají na nižších příčkách.

Euro NCAP testuje dodávky se standardní nebo volitelnou bezpečnostní výbavou, takže hodnotí to nejlepší z nabídky. Co se týče výbavy, za posledních dvanáct měsíců se toho příliš nezměnilo a bezpečnostní výbava je stále nabízena především jako volitelná výbava.

„Vidíme slibné náznaky toho, že dodávky jsou vybavovány pokročilejšími bezpečnostními systémy, čímž se zmenšuje rozdíl mezi segmentem osobních a užitkových vozidel. Celkově se zdá, že výrobci začínají brát bezpečnost v tomto segmentu vážněji, a i když je před nimi ještě dlouhá cesta, úroveň bezpečnosti se zvyšuje,“ říká Michiel van Ratingen, generální tajemník Euro NCAP.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!