Rozsáhlá stávka v polských továrnách na autobusy

25 ledna 2022, 11:55

Zaměstnanci závodů na výrobu autobusů v polských městech Bolechow, Poznań, Środa Wielkopolska a Kijew vstoupili do stávky, aby dosáhli zvýšení mezd. Továrny patří společnosti Solaris – jednomu z největších výrobců autobusů v Evropě.

Továrna na autobusy firmy Solaris

Stávka v továrnách na autobusy Solaris

Generální stávka je vyostřením již několik měsíců trvajícího konfliktu mezi odborovými organizacemi (OPZZ Konfederacja Pracy a Solidarność) zastupující zaměstnance továrny a vedením společnosti Solaris. Důvodem sporu je zvýšení platů. Vedení mělo zamítnout několik návrhů na zvýšení platů v roce 2022. Odbory proto přerušily jednání a uspořádaly mezi zaměstnanci továren referendum. Podle údajů zveřejněných odbory se referenda zúčastnila více než polovina zaměstnanců a více než 90 % z nich hlasovalo pro generální stávku.

Stávka začala v pondělí (24. ledna). Hlavním dějištěm akcí je největší závod společnosti Solaris, který se nachází v Bolechově u Poznaně. Vystoupili zde vůdci stávky a levicoví poslanci v čele s Adrianem Zandbergem, který dorazil na místo. Zástupci mezipodnikové organizace OPZZ Konfederacja Pracy sdělili médiím, že stávka je důsledkem hlubokých neshod mezi zaměstnanci a vedením. Ještě v prosinci 2021 by zaměstnanci souhlasili s navýšením o 400 PLN hrubého. Kvůli nedostatku dobré vůle ze strany orgánů společnosti nyní bojují o 800 PLN. Stávka potrvá až do odvolání.

Stávka ve společnosti Solaris: zvýšení platů bylo, ale příliš nízké

Orgány Solarisu se snaží argumenty odborů uvést na pravou míru. V oficiálním prohlášení tvrdí, že to byla odborová strana, která nebyla ochotna vést zásadní jednání o zvýšení platů. Vedení společnosti rovněž uvádí, že 14. ledna letošního roku zvýšilo platy, přičemž všem zaměstnancům společnosti navýšilo mzdy o 5 % (minimálně 270 PLN hrubého, což s bonusy znamená přibližně 340 PLN hrubého). Kromě toho byla zvýšena mzda skupině přibližně 800 pracovníků ve výrobě – sem patří elektrikáři, svářeči, lakýrníci a mistři. Tato částka je součástí základního platu. Zvýšení mezd v takové výši znamená v měřítku celé společnosti navýšení mzdového rozpočtu o téměř 17 milionů PLN ročně.

To však stávkujícím nestačí. Požadují navýšení ve výši 800 PLN hrubého na osobu. Tak vysoké zvýšení mezd obhajují informacemi z výroční zprávy roku 2020, v níž se Solaris chlubí rekordní hodnotou zisku, která přesahuje 100 milionů PLN.

Stávka pokračuje, i když ne všichni se jí účastní

Stávka v závodech firmy Solaris měla spočívat v odmítnutí práce ze strany zaměstnanců. Podle zpráv však nejsou všechny polské závody společnosti zcela uzavřeny. V některých z nich se alespoň částečně stále vyrábí. Stojí za zmínku, že ačkoli se naprostá většina účastníků referenda vyslovila pro konání generální stávky, téměř polovina zaměstnanců se hlasování vůbec nezúčastnila.

Připomeňme, že v roce 2018 převzal polského výrobce autobusů Solaris španělský koncern CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles). Jedním z argumentů stávkujících jsou vyšší mzdy zaměstnanců španělských závodů společnosti, které rovněž vyrábějí autobusy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!