BPW na veletrhu Solutrans

8 prosince 2021, 14:09

Francouzský Lyon se ve druhé polovině listopadu již tradičně stal centrem evropského dopravního a logistického průmyslu. Na veletrhu Solutrans, pořádaném v letošním roce ve dnech 16. až 20. listopadu, předvedli přední výrobci, jaká řešení budou v budoucnosti využívána v nákladní dopravě. Hlavní trendy přitom představují klimatická efektivita a elektrická mobilita.

Společnosti BPW a Thermo King v Lyonu odhalily první detaily společného systémového řešení, které má způsobit revoluci v chladírenské přepravě. Modulární sada komponentů umožní výrobcům vozidel realizovat klimaticky příznivé a tiché řešení chlazení pro každou aplikaci od městské až po dálkovou dopravu. Jádrem této novinky je inovativní náprava s rekuperací kinetické energie pro přípojná vozidla od společnosti BPW, která vyrábí elektřinu během jízdy a brzdění. Inteligentní řízení energie zajišťuje, že chladicí systém má vždy k dispozici dostatečné zásoby energie. Typická pro BPW je modularita a snadná integrace řešení do stávajících architektur vozidel.

Připravenost společnosti BPW pro OEM odhaluje i do náprav integrovaný elektrický pohonný systém eTransport, který byl v Lyonu představen pro nákladní vozidla s celkovou hmotností 5,5-7,5 a 18-26 tun. Tuto novinku lze bez problému integrovat do podvozků stávajících nákladních vozů a je vhodná jak pro dovybavení, tak pro nová vozidla. Zároveň je základem nákladního vozu uvedeného před několika týdny na německém trhu pod značkou BPW. Vůz s označením BAX 7.5 uveze tři tuny nákladu při povolené celkové hmotnosti 7,5 tuny (bez nástavby – čtyři tuny) a jeho dojezd se pohybuje kolem 200 kilometrů. Na další evropské trhy má být toto vozidlo uvedeno v polovině roku 2022.

Další specialitou elektrického nákladního automobilu BAX 7.5 je telematický systém, který v reálném čase informuje řidiče, dispečery a správce vozového parku o funkcích vozidla a stavu nákladu. Za tímto systémem stojí společnost idem telematics GmbH, která patří pod křídla BPW a také vystavovala na letošním veletrhu Solutrans v Lyonu. Nová generace hardwaru Gateway Pro od idem telematics GmbH výrazně zjednodušuje instalaci, zavádění do provozu a údržbu telematiky pro nákladní automobily a přípojná vozidla. Poprvé je umožněna i vlastní montáž. Společnost idem telematics GmbH chce tímto způsobem dále rozšířit svou pozici evropské jedničky na trhu pro systémově otevřenou dopravní konektivitu.

Společnost BPW v Lyonu poprvé vystavila mnohonásobně oceněný inteligentní zádržný systém iGurt, který zobrazuje správnou sílu předpětí upínacího pásu a během přepravy ho neustále sleduje. Zařízení lze snadno připevnit k upínacímu popruhu, takže jednorázové nastavení na všech upínacích pásech vozidla je rychlý proces. Všechny použité jednotky ukazují příslušnou sílu předpětí na svém krytu a také odesílají data do smartphonu řidiče přes bluetooth. Pokud se některý z poutacích popruhů uvolní, aplikace systému iGurt pro chytré telefony okamžitě spustí alarm. Zobrazí se také nadměrná síla předpětí, která by mohla způsobit poškození systému či nákladu.

Pro BPW jsou efektivita doprava a efektivita klimatu neoddělitelné. To je důvod, proč společnost BPW učinila nejlehčí odpružení přípojných vozidel ještě lehčím a také rozšířila digitalizaci. Díky digitální DNA, laserové technologii a inteligentním modulům nyní sada Airlight 2 pokrývá ještě širší škálu aplikací a to na dálnicích i mimo zpevněné vozovky. Úspora hmotnosti až 96 kg s odpovídajícími lehkými komponenty je senzační. Prostřednictvím online konfigurátoru umožňuje BPW výrobcům vozidel identifikovat a objednat optimální konfiguraci jako digitální dvojče z bilionů možností. Online konfigurace také zjednodušuje proces návrhu, takže k vytvoření dokonalého podvozku přívěsu již není potřeba inženýrský titul.

Thore Bakker, generální ředitel Trailer Solutions & Mobility Services společnosti BPW dodal: „Solutrans je jedním z nejvýznamnějších předních evropských veletrhů a klíčovým ukazatelem pro inovace a technologie. Jsme proto rádi, že můžeme prezentovat naše nová řešení a vývoj v Lyonu. S našimi řešeními elektrických podvozků pro logistiku v centru města a chladírenskou logistiku nastavujeme důležité milníky pro snižování emisí a plnění politických rámcových podmínek. Dopravci těží z trvale efektivních přepravních procesů až do poslední míle.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!