Solaris představuje elektrický autobus Urbino 9 LE

5 října 2021, 13:32

Společnost Solaris představila své nejnovější vozidlo, 9metrový elektrický autobus Urbino 9 LE s nízkým nástupem. Jedná se o další elektrobus společnosti Solaris určený pro městské i meziměstské linky.

Autobus Solaris Urbino 9 LE

Solaris Urbino 9 LE electric je standardizován se všemi ostatními vozidly 4. generace. Vedle elektrobusu Urbino 15 LE je tento elektrobus s nízkým vstupem další možností v nabídce elektrických vozidel Solaris, která splňuje požadavky pro vozidla třídy I i II. Díky svým kompaktním rozměrům se skvěle osvědčí nejen ve stísněných městských prostorách, ale také v prudkých stoupáních a v horských zatáčkách. Vozidlo bylo navrženo tak, aby jeho interiér mohl být přizpůsoben požadavkům na homologaci třídy I nebo třídy II.

Elektrobus Urbino 9 LE je vybaven centrálním elektromotorem s výkonem 220 kW. Motor je chlazený kapalinou a hnací síla je přenášena na druhou nápravu vozidla. Pohonný systém nového modelu je napájen energií uloženou v bateriích Solaris High Energy, tj. bateriích s vyšší hustotou energie, které se vyznačují vyšší kapacitou a dobíjejí se především v noci. Maximální kapacita baterií High Energy pro elektrobus Urbino 9 LE činí více než 350 kWh.

Modernizovaný design poskytuje více místa nad hlavou v zadní části autobusu, což zvyšuje kvalitu cestování. V autobuse lze instalovat jakýkoli typ klimatizace ze všech, které jsou v nabídce Solarisu k dispozici, včetně klimatizace využívající tepelné čerpadlo. Posledně jmenované řešení využívá k dosažení správné teploty ve vozidle vzduch nasávaný zvenčí. To umožňuje zvýšit energetickou účinnost vozidla a přímo se promítá do delšího dojezdu.

Autobus Solaris Urbino 9 LE

Nový elektrický model Solaris se může pochlubit inovativními systémy, které dále zvyšují bezpečnost cestujících i řidiče. Interaktivní panel řidiče kombinuje řadu pokročilých bezpečnostních funkcí a poskytuje přístup k automatickým pokročilým asistenčním systémům řidiče (ADAS). Široká škála řešení zahrnuje mimo jiné systém MirrorEye, tj. sadu kamer, které nahrazují běžná zrcátka a ukazují řidiči prostor přímo kolem autobusu. Problém mrtvých úhlů byl zase vyřešen díky systému Mobileye Shield+, který pomocí zvukových a vizuálních signálů upozorňuje řidiče na případné chodce nebo vozidla v blízkosti autobusu.

Urbino 9 LE electric je navíc plně přizpůsobeno k integraci s vlastním systémem vzdálené správy vozového parku Solaris s názvem eSConnect, který zajišťuje plnou telemetrii, analýzu dat a servis nejen již vzniklých závad, ale i predikci incidentů, které by mohly nastat v blízké budoucnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!