Goodyear uvádí na trh novou řadu palivově účinných univerzálních pneumatik Fuelmax Endurance

23 září 2021, 14:39

Společnost Goodyear uvádí na trh novou řadu úsporných a všestranných pneumatik Fuelmax Endurance. Nová řada pneumatik pro řízené a hnané nápravy nákladních vozidel nabízí inovativní řešení pro dopravní a logistické společnosti, které provozují dopravu jak na dálnicích, tak i na běžných nebo vedlejších silnicích, tedy v nadregionálním provozu.

Goodyear Fuelmax Endurance

Nová řada pomůže tisícům evropských dopravců a výrobcům nákladních vozidel v jejich snaze o snižování uhlíkové stopy, protože spojuje úroveň palivové účinnosti obvyklou v dálkové dopravě s odolností, trakcí a kilometrovým výkonem nutným pro jízdy na běžných a vedlejších silnicích. Goodyear uvádí, že nová produktová řada představuje dosud nejuniverzálnější pneumatiky značky, a zdůrazňuje, že nese ve všech rozměrech štítky palivové účinnosti třídy B, ale zároveň nabízí špičkový výkon při použití v nadregionální dopravě.

Výrobci vozidel, správci vozových parků a jejich provozovatelé jsou pod stále větším tlakem, aby plnili cíle trvalé udržitelnosti a zároveň vykazovali nízké marže. Regulační orgány, investoři a koncoví zákazníci požadují „čisté“ výrobky přepravované co nejudržitelnějším způsobem. Skutečný posun směrem ke klimaticky neutrální budoucnosti v tak vysoce složitém systému, jakým je doprava, bude možný, jen půjde-li ekologie a efektivita ruku v ruce, a to bez dalšího zvyšování jeho složitosti,“ řekl Grégory Boucharlat, viceprezident pro nákladní pneumatiky Goodyear v Evropě.

S novými pneumatikami FUELMAX ENDURANCE přenášíme palivovou účinnost známou z dálniční dopravy i na provoz na běžných a vedlejších silnicích. Jsou efektivní a odolné a vyznačují se jak nízkými emisemi a vynikající přilnavostí, tak i dlouhodobou výkonností a vysokým kilometrovým proběhem. Novou produktovou řadou jsme tak chtěli překlenout propast mezi trvalou udržitelností a realitou v každodenním provozu.“

Dosud museli dopravci při výběru pneumatik často volit mezi životností, vysokým kilometrovým proběhem nebo dobrou palivovou účinností. Pneumatiky Fuelmax Endurance byly navrženy tak, aby správcům vozových parků usilujícím o úspory nákladů a paliva takovou volbu usnadnily, protože nyní již při výběru pneumatik nebudou omezeni typem vozovek, po nichž jejich vozidla jezdí.

Klíčové úkoly při vývoji nové řady

Pneumatiky Fuelmax Endurance na řízenou nápravu spojují osvědčenou technologii žeber IntelliMax společnosti Goodyear v provedení s pěti nebo šesti žebry a vynalézavým novým řešením rozložení žeber a geometrie drážek. Výztužné spojníky v ramenních drážkách se při odvalování pneumatiky propojují, což zvyšuje robustnost pneumatik a omezuje jejich opotřebovávání při náročnějších jízdách mimo dálnice, které pneumatiky kvůli s častějšímu zastavování a rozjíždění, nárazům do obrubníků, většímu počtu zatáček a manévrů a častějšímu brzdění více zatěžují.

Prohloubený běhoun ve vybraných rozměrech pneumatik na řízenou nápravu zvyšuje objem opotřebitelné pryže, což zajišťuje lepší přilnavost v pozdějších fázích životnosti pneumatik. Inovativní směs běhounu s nízkými energetickými ztrátami kompenzuje vývin tepla v důsledku vysokých sil působících na kola na řídící nápravy. V četných pneumatikách
na řízenou nápravu je v bočnicích použita také zdokonalená směs, jež rovněž přispívá
ke snižování objemu emisí a spotřeby paliva, protože omezuje ohýbání a deformace bočnic při provozu mimo dálnice.

Pneumatiky pro hnané nápravy těží vedle inovativní běhounové směsi rovněž ze speciálně upraveného procesu vulkanizace, který dále zlepšuje hodnotu jejich valivého odporu. Směrová konstrukce běhounu zahrnuje vysoký počet hlubokých příčných drážek, hluboké dezénové drážky ve středu pneumatik a větší počet záběrových hran, které zlepšují trakci
a účinněji odvádějí vodu.

Díky kombinaci osvědčených a nových technologií nabízejí pneumatiky celé řady Fuelmax Endurance vysokou palivovou účinnost (štítková třída B), jsou robustnější a vykazují dobrou přilnavost a trakci v pozdních fázích své životnosti. Pneumatiky na řízené i hnané nápravy mají certifikaci 3PMSF a obsahují technologií RFID, která umožňuje napojení na správu pneuhospodářství.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!