K oklamání řidičů používají pašeráci nový trik – přeřežou dveřní panty

14 května 2021, 9:57

Čeští řidiči kamionů se stále musí potýkat s nelegálními migranty, kteří jim násilně vnikají do vozů, protože se tak chtějí dostat do Británie. Novým trikem je přeřezat a znovu nasadit dveřní panty, čímž zůstane neporušeno další zabezpečení a řidič tak prakticky nemá šanci cokoliv odhalit. A co víc, Britové v takovém případě řidiče spíše považují za pašeráka než za oběť stále důmyslnějších triků skutečných pašeráků.

K vniknutí muselo dojít na poslední zastávce zhruba 200 km před Calais, jinde jsme pak už nestavěli. Dva panty byly přeříznuty a nasazeny zpět. Prostřední pant, kde není jištění, musel být vyšroubován a poté namontován zpět,“ popisuje čerstvý případ řidič Tomáš H., který je přesvědčený, že neměl šanci tento trik odhalit.

Při kontrolách postupoval přesně podle bezpečnostních pokynů Britů, ani ty ale o kontrole pantů vůbec nic neříkají. Ve voze mu celníci našli 7 utečenců.

Zjistilo se to až s celníky při odstranění plomby a otevření. Je tedy jasné, že to bylo organizované téměř profesionálně a někdo musel pomáhat i z venku. Např. o riziku lehání si na rezervu dostatečně věděli a toto hlídali,“ doplňuje Tomáš H., který se nyní obává vysoké pokuty a toho, že kvůli zmíněné sofistikovanosti vniknutí na něj Britové o to více budou nahlížet jako na pašeráka, ač takový úmysl nikdy neměl. U výslechu byl 8 hodin.

Nezvládnutou migraci odnášejí řidiči

Situace řidičů je stále absurdnější. Francouzi dostatečně nehlídají své území, odmítají žádosti o dodatečné kontroly a vázne boj proti skutečným pašerákům. Britové zase umí jen pokutovat řidiče, i když prokazatelně udělají naprosté maximum k tomu, aby vniku běženců zabránili. Nezvládnutou migraci tak odnášejí nevinní občané, kteří jen chtějí dělat svou práci,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který řidičům dlouhodobě pomáhá s vyřizováním odvolání a jednáním s britskými úřady.

Tomáš H. podle něho postupoval doslova příkladně a neměl co udělat lépe.

Vůz byl zabezpečený plombou, zámkem i celním lankem, poctivě vyplňoval kontrolní list dle pokynů Britů, nestavěl v blízkosti Calais, finální kontrolu třetí osobou provedl před britskou hranicí. Kontroloval i pevnost plomby a její číslo, jestli nebyla vyměněna či zpětně nastrčena. Z mého pohledu je proto jasnou obětí stále organizovanějšího zločinu,“ dodává Zdechovský k případu a chce varovat další řidiče, aby do kontrol vozů zařadili i zmiňovanou prohlídku pantů.

Bylo to naposledy, co jsem do Británie jel. Už jsem i dal výpověď, protože jsem po své zkušenosti přesvědčen, že zabránit vniknutí migrantů jde spolehlivě jen tím, že člověk prostě nikam nepojede, jinak je rovnou jednou nohou v base,“ říká závěrem Tomáš H.

Author: AnM
Journalist at TruckFocus.cz

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!